Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Литва 

Населено място: 

Страна на катедралите

Литовците смятат, че страната им е по-хубава от Швейцария и туристите има какво да видят там
Литовците смятат, че страната им е по-хубава от Швейцария и туристите има какво да видят там

Литва по територия е сравнима с Белгия, Холандия, или Швейцария. Разбира се, местните хора държат най-вече на сравнението с Швейцария  казват, че страната им е дори по-хубава, защото имат и море. Релефът е предимно равен и хълмист, усеща се все пак влиянието на морето, средната юлска температура е едва 17 градуса, валежите са повечко. А, да, мъгливите дни също не са рядкост. Освен това, в интерес на статистиката хубаво е да се знае, че най-високата точка тук е едва 292 м.

Литва е страна на катедралите. Според един виц, за да компенсират равниния си релеф, литовците обичат да строят катедрали, колкото се може по-високи.

Най-големият град в Литва е разположен на двата бряга на река Нерис, ограден от гори. Основана през ХIV в., столицата е разрушавана многократно от пожари, бомбардировки, чужда окупация, но и днес е запазила уникалния си характер на кръстопът между римския и византийския свят. Сред най-известните готически шедьоври са църквата "Св. Анна" и група замъци, строени между ХIV и ХVI в. Във Вилнюс се намира едно от най-старите висши учебни заведения в цяла Европа - Вилнюският университет, основан през 1579 г.

През последните години градът се развива бързо в сферата на комуникациите, финансите и услугите. Всичко това е благодарение на откритостта си към Европа и активното влияние на световната литовска диаспора (Близо 3 милиона литовци живеят зад граница - главно в САЩ, Канада, Русия, Бразилия).

В момента Литва и Словакия са първи в Централна и Източна Европа по проведени реформи за подобряване на инвестиционния климат през последната година според новия съвместен доклад на Световната банка. С това литовците се присъединяват към първите 20 икономики в света по “леснота на правене на бизнес”.

Тук кипи енергичен студентски живот, има много университети и много млади хора. Градската култура е на почит, а хората са запалени по спорта. Предимно младите, разбира се. Туризмът е на почит и трябва да се признае, че инфраструктурата е добра.

Списание Newsweek направи класация на новоприетите страни, членки на ЕС и даде много висока оценка на Литва. Трябва да се отиде там веднага, написаха редакторите, този град не трябва да се пропуска!

И задължително играйте баскетбол!

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКОСергей Куценко


форум на пътешественика
1 мнение


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.