Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Естония 

Населено място: 

Кафе културата на Талин

Летният дворец, построен в чест на съпругата на руския цар, е изящна барокова сграда
Летният дворец, построен в чест на съпругата на руския цар, е изящна барокова сграда

Можете да ги откриете навсякъде - любителите на хубаво кафе и дългите часове, прекарани в сладки приказки с приятели в някое кафене в центъра на Талин. Шикозните, уютни кафетерии в столицата на Естония се появяват преди пет години. Тогава талинчани откриват еспресото и му стават заклети фенове. Днес в естонската столица не само, че ще откриете известните световни вериги кафенета, но и такива, които са посрещали гости от ХІХ век.

Задължително влезте в първото кафене в Талин, което се казва Maiasmokk и било отворено през 1864 г. като магазинче за сладкиши от Георг Студе. Кафе Инглез е едно от първите модерни в града. Появило се, когато всички изглеждали като социалистическа закусвалня и привличало много клиенти. Наскоро в Талин отворило врати и заведение за истинските ценители на кафето. Там то се доставя от различни краища по света и се приготвя по различни рецепти.

И понеже истинските туристи не стоят по кафенетата по цял ден, добре е да посетите и Кадриорг. Въпреки че е съвсем близо до центъра на града, паркът Кадриорг е отделен свят. Гора, насечена от алеи, в която са се приютили елегантни вили от ХІХ-ХХ век. Перлата в парка е царският дворец Кадриорг - барокова сграда с прекрасни градини и фонтани. Той е построен от цар Петър I като семейна лятна вила в началото на ХVІІІ век. Всъщност Петър I лично следял строежа на двореца. За това поканил и италианския архитект Николо Мичети. Желанието на царя било архитектът да направи лятна вила в италиански стил. Резултатът е истински изящна барокова сграда, по чието подобие се строяли такива в Санкт Петербург.

Строежът започва веднага след като руските войски завладяват Естония от Швеция през 1710 г. През 1714 г. Петър I решава да направи огромен парк покрайнините на Талин, малко по-късно се стига и до строежа на двореца. Наречен е Катерининтал в чест на съпругата на руския император. На естонски Кадриорг означава "Долината на Катерина". Императорът не е имал желание дворецът да е нещо повече от лятна вила и е знаел, че семейството му рядко ще го посещава и затова е разрешил паркът да е достъпен за гражданите.

След като Петър I умира семейството губи интерес към ваканциите в покрайнините на Талин, но мястото остава със славата на кралски разкош и център на изкуството. Тогава много от богатите фамилии започват да строят домовете си близо до двореца и това продължава до ХХ век. По-късно тук е построен и президентският дворец през 1938 г. Дори и днес притежаването на земя в района се смята за престижен имот. Както в миналото, така и в наши дни Кадриорг е място за изкуство. Самият дворец е приютил голяма сбирка на Музея за чуждестранно изкуство на Естония.Милена Павлова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.