Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Естония 

Населено място: 

Учителят и Маргарита

Повече като рекламен трик, отколкото истина са разказите за духове, витаещи из къщите, които са превърнати в заведения в центъра на естонската столица. Най-известното подобно заведение се нарича Учителят и Маргарита (Мастер и Маргарита).

Една от хилядите истории за духове, свързани с къщата, датира от 1930 г., когато собствениците й се оплакват, че чуват шумове от невидими движещи се хора. Според вярванията в къщата витае духът на свещеник. Той се казвал Джонатан фон Хилтен и се славел с радикалните си възгледи. През ХV век Хилтен бил на гости на естонския търговец Херман Грийв. По времето, когато се случват драматичните събития в дома на Грийв в Талин върлувала чума, но за това хората отдавна не помнят, но и до днес разказват историята на семейството на търговеца. А те, историите, са любими на любопитните туристи, решили да похапнат след дълга разходка. Та според разказа свещеникът тайно венчал доведената дъщеря на Херман Маргарита за търговец от Бремен въпреки съпротивата на семейството. Междувременно самият свещеник се влюбва в красивата млада жена и започва да й пише страстни любовни писма със собствената си кръв. Маргарита отхвърлила любовта на духовника. За да си отмъсти, той убеждава баща й да й отнеме зестрата и бракът се разтрогва.

Някои талинчани смятат, че духът в къщата е на Маргарита, тъй като свещеникът години след случката е хвърлен в затвор в Германия. Ако попитате обаче собственика на заведението, той не вярва в тези неща. Истории като тази има много из Талин и за това в един от пътеводителите може да намерите статия посветена на "талинските духове".Милена Павлова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.