Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Естония 

Населено място: 

Един руски град в Естония

Град Нарва е третият по големина в Естония, но в него се говори не естонски, а руски. Само 3 % от 70-те хиляди жители на града са естонци, а 95 % са руснаци. Преди Втората световна война в Нарва живеели едва 30 % руснаци. През 1944 г. Сталин евакуирал естонците и не им позволил да се върнат. Вместо тях в града се заселили руснаци от целия Съветски съюз... и останали.

Според естонците хаосът, ако има такъв държавата им, започва в Нарва, намиращ се на най-източната граница на ЕС. Преди време ЕС отпусна пари за построяването на шосе, свързващо столицата Талин с източната граница. Само че малцина естонци проявяват интерес към най-източната част на републиката им. Нарва има лош имидж - на най-престъпния град в страната, което не отговаря на истината, и още - на града с най-голям процент заразени с вируса на СПИН, което пък съответства напълно на фактите.

Всеки 50-ти жител е заразен, твърди местният лекар Андрей Антонов. Според направено наскоро социологическо проучване близо 80 % от естонците не са били никога в Нарва, макар че това е третият по големина град в страната им. "Обикновените естонци се страхуват от руснаците", казва Кати Раик. Тя е естонка и ръководи местния колеж, чиято цел е да бъде не само висше учебно заведение, но и да създава мостове между естонците и руснаците, които са все пак една трета от населението на държавата. Защото 14 години след независимостта на малката прибалтийска република естонци и руснаци живеят не един с друг, а един до друг. Смесените бракове са изключение. Също както впрочем и смесените руско-естонски фирми.

Избуялата през 90-те години след обявяване на независимостта неприязън вече я няма. В столицата Талин човек дори може да получи отговор, ако попита на руски, но този език е сякаш напълно изчезнал. Всички надписи са само на естонски, дори и в Нарва, където живеят предимно руснаци. Една трета от тях имат руски паспорт, а друга една трета - естонски. Останалите са със сивия паспорт на безотечественици. За придобиване на естонско, а с това и на ЕС, гражданство има две важни условия - да се познава конституцията на страната и да се знаят най-малко 1 200 естонски думи.

Въпреки проблемите руснаците в Естония не се идентифицират с Москва. Мнозина ценят сигурността и по-добрия жизнен стандарт в Естония. Все по-малко млади руснаци от Естония отиват да следват в Русия. Някои говорят дори за нова идентичност на естонските руснаци. Има любопитен анекдот. При футболен мач между Русия и Естония на въпроса кой срещу кого играе руснаците в Нарва отговаряли: "Нашите срещу нашите!"форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.