Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Естония 

Населено място: 

Сърцето на Балтика

Есента в Талин е подходяща за романтично настроените туристи
Есента в Талин е подходяща за романтично настроените туристи

Няма съмнение, че през XXI в. интересът към Естония се повиши. Бързото икономическо развитие, изгодните инвестиционни условия и благоприятното географско положение превръщат Естония в сърцето на Балтийския регион. Естония се отъждествява много повече с Финландия, на другия бряг на Балтийско море, отколкото с балтийските си съседки Латвия и Литва. Финският език, от унгро-финската група, е много близък до естонския. Бившата съветска република, обявена през 1990 г. за независима държава, се радва на интерес от западните туристи. Почти всеки ден 10 000 финландци преминават с ферибота в Талин, за да пазаруват или просто да постоят час-два в хубавите и не особено скъпи рибарски ресторанчета по крайбрежието.

Старият град е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО - градът съществува от XIII век и е бил притежание ту на шведи, ту на датчани, ту на руснаци или немци. Запазени са средновековни църкви, готически катедрали, манастири, замъци. Северното лято е по-късо, затова естонците ценят слънцето. На почит е модерното строителство, свободното пространство, големите прозорци и светлината.

Лятото е сезонът, когато организираните туристи заливат Талин. Затова точно тогава забавленията в столицата са в разгара си - през юли се провежда Балтийският фолк фестивал - седмицата на балтийските песни, танци и празненства. На всеки пет години хор от 30 000 души изпълнява традиционни естонски песни на открита сцена в рамките на Фестивала на Естонската песен. Пролетта и есента в Талин са подходящи за по-романтично настроените туристи.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКОЛайке Бенле


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.