Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Дания 

Населено място: 

Дания - зеленото поле на Скандинавия


Кръстопътното разположение на Дания между Северно и Балтийско море и между Скандинавския полуостров и същинския европейски материк поставя страната в центъра на много важни пътища. Така както и при България на Балканите, това е оказало сериозно културно влияние върху съдбата на местните жители.

В рамките на Дания влизат полуостров Ютланд и 406 острова, между които Зеландия, Фюн, Лоланд, Фалстер, Борнхолм, също Фарьорските острови и Гренландия.

Кралство Дания е и най-гъсто населената държава сред скандинавските. Най-често срещаните фамилни имена по тези ширини са Йенсен, Нилсен и Хансен.

Страната е конституционна монархия. Според конституцията Датската национална църква е евангелистко-лютеранска.

Столицата Копенхаген е едно от най-старите селища в Европа. Градът е основан през 1167 г. Първото си име той дължи на епископ Абсалон, който някога нарекъл мястото "пристанище на търговци". Портът и в наше време е важен фактор за датската икономика.

Днес в столицата живее между 1/3 и 1/4 от населението на страната. Интересна е тенденцията към намаляване жителите на Копенхаген, тъй като все повече хора предпочитат спокойствието и зеленината на природата пред шума, напрежението и динамичния живот в големия град.

Освен Копенхаген други добре развити населени места са градовете Орхюс (вторият по големина град в Дания), Уденсе, Олброг, Есбрег, Рандерс, Хорсенс, Колдинг, Роскилде и други.

Уникалните природните красоти на Дания, нейната древна история и културни забележителности привличат много туристи. За развитието на този отрасъл държавата отделя годишно около 125 милиона датски крони, а още 75 милиона постъпват от частния туристически сектор.

Туризмът се ръководи от Датския туристически съвет, който освен структури в страната има и още 10 постоянни представителства по света.

Най-много чуждестранни групи пристигат тук от Германия, Швеция и Норвегия. Сред честите посетители на кралството са още англичани, французи, италианци, американци и японци.

Особено популярна през последните години в Дания е ваканцията на дървени къщички и бунгала, които често са в съвсем изолирани природни кътчета, близо до рибарско селце, край река или езеро, на брега на морето или в гората. Те разполагат с всички съвременни удобства за комфортно и приятно изкарана почивка. Този начин за отмора е често предпочитан не само през лятото, но и по време на коледните и новогодишните празници.

Най-предпочитаните туристически маршрути в Дания са за района на Северна Зеландия (над Копенхаген) и за Ютландия.

Ако се насочите към Северна Зеландия, не пропускайте град Хелсиньор (Елсинор). Тук се намира прочутият замък "Кронборг", построен в периода 1574 - 1585 г. и добил световна популярност от Шекспировата трагедия "Хамлет".

Интерес за туристите представлява и древният замък "Фредериксборг", изграден в град Лингсби.

След видяното дотук бихте могли да продължите към модерните морски курорти Хорнбек, Гилейе и Тисвилде.

Ако тръгнете в посока Ютландия, със сигурност ще останете удивени от многообразието, красотата и екологичната чистота на природата по тези земи. Тук ще се насладите на гъсти и свежи гори, обширни пъстри поляни с цветя, бисерни езера, фиорди и безкрайни пясъчни плажове.

За туристите, които искат да разпускат сред природата, районът на Ютландия предлага изключителни условия за къмпинг.

С помощта на ферибот между Зеландия и Ютландия могат да се осъществят следните туристически маршрути: Хундестег - Грено, Оде - Ебелторф, Калундборг - Орхюс, Калундброг - Юелсминде.

Освен това от Ютландия може да достигнете до най-северната точка на Дания - град Скаген, а така също да посетите курортите Химерланд, Фредериксхавн, Лимфьорд, Олборг, Хобро, Хьоринг, Льокен, Тай, Тистед, Вестервинг.

Притегателен туристически център е и остров Фюн с неговия главен град Уденсе.

Що се отнася до националната кухня на датчаните, тя все още съдържа елементи, съществували преди индустриализацията на страната от 60-те години на миналия век. И днес в Дания продължават да се консумира ръжен хляб, бекон, безалкохолна бира. В менюто на много ресторанти ще откриете ястия каша, супа от грах, ябълки с пържени парчета свинско, саздърма от агнешки дреболии, задушено къдраво зеле, а за десерт ще ви препоръчат черен пудинг.

Почетна част от менюто на местните хора се пада на рибата, която дава препитание на много датчани.Милена Михайлова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.