Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Шпицберген 

Населено място: 

Битката за Северния полюс

Пътешествие до края на Света
Пътешествие до края на Света

http://polarcontroversy.com/ - този сайт отговаря на въпроса кой пръв е достигнал северния полюс - Робърт Пири или Фредерик Кук. Оттук ще научите, че прочутата надпревара за северния полюс всъщност не е съществувала. Измамникът Фредерик Кук никога не се е доближавал по-близо от 500 мили до полюса, свидетелстват ескимоси и водачите му. За сметка на това 5 дни преди завръщането на държавно финансираната експедиция на Пири към полюса, Кук обявява, че е стъпил там пръв.

Жадната за сензация преса бързо подхваща лъжата и известно време широката публика вярва, че Кук е завоевателят на полюса. Постепенно обаче започват да изплуват доказателства за фалшификацията и в крайна сметка истината е възстановена. На всичко това е посветен този любопитен сайт, увенчан с прочутата мисъл на Марк Твен "Лъжата може да обиколи половин земно кълбо докато истината си обуе обувките".Стефан Димитров


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.