Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Исландия 

Населено място: 

Столицата Рейкявик

Заедно с околностите Рейкявик има население около 170 000 души и предлага интересна смес от космополитна култура и местни традиции. Старите предания твърдят, че самите богове са накарали първия заселник на острова - Ингилфур Арнарсон, да направи дома си именно на това място. Точно той дава името на града, след като вижда геотермалните пари, които днес топлят домовете и външните басейни на къщите - една енергия, която не замърсява околната среда и оставя въздуха свеж и чист. Буквално преведено името Рейкявик означава "Залив на парата".

Красива розово-червена река тече в покрайнините на столицата, а край нея има прекрасни места за почивка. Извън града са разположени и местностите, където могат да се яздят коне на воля или да се играе голф.

Освен природни забележителности Рейкявик предлага и богат избор от културни развлечения - музеи на изкуството, театри, опера, симфонични оркестри, концерти.

Атракция за всеки турист е вечерята, включваща исландски специалитети, които са предимно от морски деликатеси. Рейкявик е известен и като един от най-горещите центрове на нощен живот в Европа. Тук кръчмите и дискотеките са пълни до сутринта.

Нощния живот на Рейкявик - барове и дискотеки, нощни заведения и клубове обточват главните булеварди на столицата. В тях атмосферата е доста по-различна от тази, с която сме свикнали ние - няма оскъдно облечени сервитьорки, програмата е повече от пуританска, а музиката - исландска; нещо крайно учудващо, защото в нощните заведения почти няма местни. В дискотеките може да чуете последните хитове, но мощните уредби са изключени, а дансънгът - празен. Освен това нощните заведения затварят в 01.00 ч., с изключение на петък и събота, когато остават отворени до 3-4 ч.

И не на последно място! Да, Исландия е скъпа страна! Равнището на живот тук е високо, такива са и заплатите, съответно и цените. Една бира в магазина струва 4 евро, а в заведение може да достигне и 10 евро, двойна стая, със самостоятелна баня, излиза от 50 до 180 евро, а обяд от супа, основно ястие и десерт достига 30 евро.

Няколко са възможностите да спестите пари. Едната е да си купите туристическа карта от туристическия център на Рейкявик, която ви дава право на безплатен вход във всички музеи, няколко от геотермалните басейни на столицата, безплатно ползване на интернет и транспортната мрежа на града. Картите са валидни за 24, 48 или 72 часа. За по-евтини покупки може да използвате зарзаватчийниците, в които се продават и сандвичи.

В Исландия може да е студено, мрачно и скъпо, ако човек не си планира добре екскурзията. В противен случай, Исландия през зимата е истински рай.Антон Дойков

Исландия през зимата е истински рай

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.