Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Русия 

Населено място: 

Санкт Петербург във вихъра на живота

Всички детайли са важни, защото имено в малките неща се познава душата на Питер

Северната Венеция, така наричат Санкт Петербург, най-вероятно заради дворцово подредените си водни пътища. Градът успява да избегне нахлуването на сталинисткия архитектурен стил, а грандиозните сгради, запазени от векове, достолепно стоят непокътнати. Изваян от островчета и криволичещата река Нева, Санкт Петербург притежава уникална перспектива с геометрична елегантност. В града се преплитат различни влияния и стилове, които, взети заедно, образуват в този невероятен мегаполис омагоьосващ вихър на живота. Той спира дъха с великолепието си и в същото това време унило се разпада; той е дълбоко чувствен, крещящ и вулгарен; той може да ви влезе под кожата, но да остане завинаги извън властта ви.

До Санкт Петербург може да се стигне по въздух, суша или по море - и всеки начин за придвижване е добър по своему. Ако решите да долетите със самолет, добре е да знаете, че до града има две летища: Пулково-1 - обслужващо вътрешните и някои чартърни полети, и Пулково-2 - за международните линии. Те са разположени на 9 км южно от Петербург, недалеч едно от друго. От терминалите до града може да се стигне с такси, с маршрутка или с автобус.

Ако решите да се възползвате от таксиметровите услуги, най-добре е да си ги поръчате предварително, защото шофьорите, чакащи пред летището, вземат тройно по-скъпо (позната картинка). Пътят до центъра на Санкт Петербург ще ви струва около 600-800 рубли ($1=20-25 руб.), като точната сума ще ви бъде съобщена от оператора в момент на поръчката.

От Пулково-1 срещу 15-30 рубли маршрутните таксита ще ви откарат до Ладожската гара през центъра на града покрай разположената на Невски проспект метростанция "Площад на Въстанието". От Пулково-2 с маршрутка ще стигнете или до центъра на града - Сенния площад, или до южните метростанции - "Московска" и "Купчино". Градският автобус вози за 12 рубли.

Ж.п. гарите в Санкт Петербург са пет: Московска, Ладожска, Финландска, Витебска и Балтийска, като почти всички, с изключение на Ладожската, са разположени в центъра на града или близо до него. Наоколо има удобен градски транспорт, бизнес центрове, банкови клонове, банкомати, ресторанти, кафенета, различни магазини и т.н.

Красотата е навсякъде

Представете си само как стоите на Малоконюшния мост и се любувате на разноцветните куполи на близките църкви. Не бързайте, поспрете за малко, вгледайте се в извивката на брега, а после бавно се огледайте наоколо, за да усетите очарованието на това място. Вижте отражението на сградите във водата, насладете се на рисунките на дървото, забележете как тичат облаците по небето над Санкт Петербург. Идете на църква, за да усетите по-добре духовната красота на града. Всички детайли са важни, защото именно в малките неща се познава душата на Питер.

Сезоните

Ако наистина приемем, че Петербург е Северна Венеция, тогава летните бели нощи са подобие на венецианския карнавал. Става дума не за обикновена туристическа атракция, а за наистина най-дълго очакваният и весел сезон - както за петербургците, така и за гостите на града.

Според това как мекото юнско слънце и сиянието на белите нощи изместват от улиците и паметтта спомените за зимата, променя се и характерът на градската атмосфера. Понякога флегматичните и намусени жители на Санкт Петербург се превръщат в пълноценни "прахосници на живота". По Невски проспект денонощно се разхождат влюбени двойки и туристи, а в акваторията на река Нева в малките часове на нощта стават задръствания от корабчета.

Благодарение на гостите на града населението се увеличава няколко пъти и строгият мегаполис изцяло се преобразява: за Ермитажа и Руския музей се образуват опашки, върху зелените площи се пекат студенти, деца тичат в градините. През лятото в Санкт Петербург има най-много празници, фестивали и разнообразни масови зрелища за всякакъв вкус.

Есента тук има два съвсем различни периода: първият е най-благодатното време след летните бели нощи, а вторият се превръща в неспокойно очакване на зимата, която истински допада само на закоравелите меланхолици. При добро стечение на обстоятелствата циганското лято в града продължава до началото на октомври. Тогава петербургци и най-запалените ценители на невските красоти остават насаме с града: туристическият ажиотаж е приключил и местните жители се наслаждават на любими гледки, разходки по музеи и срещи в закътани кафенета.

Златната есен допълва градския пейзаж с необикновени разноцветни кленови листа и огромни кестени. Тогава все още има възможност за романтично рандеву по Нева на специална лодка-трамвай, или пък за нетрадиционно лутане по тихи петербургски улички.

Най-голямо оживление през есенния период се възцарява на петербургската сцена: тогава Александринският театър става домакин на Фестивала на националните театри, където се събират такива корифеи, като "Комеди Франсез" или миланският театър "Пиколо".

Важно събитие за есенния културен сезон е фестивалът на старинната музика Earlymusic. Близо месец в залите на Санктпетербургската филхармония европейски и руски ансамбли изпълняват на чудновати струнни, щипкови и духови инструменти ренесансови канцонети и средновековни народни танци.

След края на лятната ваканция се активира бизнес животът: в изложбения комплекс "Ленекспо" на Василиевския остров се организират огромно количество разнообразни търговско-промишлени панаири - от "Балтийска строителна седмица" до "Седмицата на информационните технологии".
Спортните изяви през тези месеци зависят от времето. В първата половина на есента петербургците продължават да играят на футбол, да карат колела и ролкови кънки. В средата на октомври е дъждовният сезон и за онези, които обичат зимните спортове, започва подготовката към наближаването на истинските студове, когато от мазетата могат да извадят ските и шейните и да превземат пистите в околностите на Санкт Петербург.

Традиционно прието е зимата в града да не бъде обичана заради капризния й характер, но май именно благодарение на него в това време на годината в Петербург цари небивало оживление. Жителите на северния мегаполис тогава са особено отворени за нови впечатления. Те не пропускат нито една премиера и изложба, препълват концертните зали, радват се на снега по планинските курортни писти, а после обсъждат последните градски новости в ресторантите и клубовете.

През зимния сезон е особено забележима класически сдържаната красота на Санкт Петербург: липсата на листа по дърветата позволява да се видят истинските мащаби на дворците и площадите, мразовитото ярко слънце подчертва позлатените куполи на църквите и върховете на правителствените сгради. В началото ледът на Нева загадъчно скърца под мостовете, а след първите здрави студове яко замръзва до пролетта. Пред Петропавловската крепост се образува истинско ледено поле, където винаги е многолюдно: рибарите майсторски пробиват дупки в дебелата покривка, "моржовете" откриват сезона за къпане в ледената вода, но по-важното е, че оттук се открива най-добрата гледка на омагьосващия парад на сгради от архитектурния ансамбъл на Дворцовата набережна.

С идването на зимата ресторантите и кафенетата бързат да предложат зимно меню, така че, разглеждайки забележителностите, пътьом можете да се стоплите с горещи шчи (вид супа) и водка.

Заведенията, магазините, както и целият град отрано започват да се готвят за коледните и новогодишните празници: първите елхи се поставят на централните площади още през ноември, а няколко седмици по-късно по улиците и витрините на Санкт Петербург има пъстри гирлянди и блещукат фенери. Празничната илюминация придава на величествения град малко весела лекомисленост и краткият зимен ден се сменя от карнавалната пъстрота.
Първата половина на януари е тихо време за Санкт Петербург: много от жителите през почивните дни или отпуски се стараят да отпътуват за по-топлите страни, останалите ходят на гости или релаксират извън града.

Както и другите годишни времена, петербургската пролет, разбира се, не съвпада с календарната. През целия март и първата половина на април е почти невъзможно да се разбере какъв сезон е настъпил: ту се създава впечатление, че смело може да се облече леко палто, ту неочаквано се наблюдава рецидив на февруарските студове и носенето на пролетен гардероб трябва да се отложи. Но от втората половина на април и особено в началото на май вече не остават никакви съмнения в идването на пролетта - стремглаво изчезват остатъците на леда, появява се трева, разцъфтява люлякът и нощта не може да се различи от деня.

Празници в пролетния Санкт Петербург, уморен от зимните неудобства, има едва ли не всяка седмица. Всевъзможни артистични прояви и музикални събития се сменят от театрални, балетни и танцови постановки. Символът на откриването на сезона е церемонията по пускането на Петерхофските фонтани на 24 май.

Влюбване завинаги

По броя на архитектурни шедьоври, музеи и прекрасни скулптури Петербург без съмнение заема първо място в Русия и едно от челните в цяла Европа. Всички значими исторически сгради, започвайки от времената на Пушкин, си стоят на местата, както и преди 100-200 години. Петербург напомня буржоазно имение, където никога нищо не се изхвърля. Духът на отминали времена се е запазил в града не на малки старинни петна, а на цели квартали. Санкт Петербург може да се използва и като огромен холивудски декор под открито небе, където може да се правят филми за всичко.

Градът е способен да привлече любопитния турист или гост, независимо от тяхната степен на ерудиция. Всякакъв интерес към миналото на Петербург може да бъде задоволен: тук се намират най-големите колекции от чучела, картини на Рембрандт, артилерийски оръдия, макети на различни кораби, невероятни фонтани. Санкт Петербург е колосален склад на старата култура и модерен мегаполис, който кара всички, посетили някога този неповторим град, да се влюбят в него завинаги.Альона Нейкова

Северната Венеция – така наричат Санкт Петербург - най-вероятно заради дворцово подредените си водни пътища Всичко в Питер е както преди 100 – 200 години – дори вечният приключенски дух, вдъхновяван от уникалната му самобитна атмосфера Дворецът Петерхоф се намира на 29 км от Петербург. Има 1001 стаи обсипани с малахит, яспис, ахат и злато. Каскадите от фонтана създават неповторима атмосфера...

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.