Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Русия 

Населено място: 

Олимпийска Москва

1980 г.: Москва търгува успешно с талисмана на олимпиадата

Изборът на домакин на игрите през 1980 г. е пряко отражение на разделението на света в политически план. Противоборството между двата големи лагера, оглавявани съответно от САЩ и СССР, влиза в историята като ерата на студената война. Сблъсъкът между двете страни рефлектира и върху спорта. Лос Анджелис и Москва представят своите кандидатури за организатори на олимпийските игри през 1980 г. В последния момент столицата на СССР печели домакинството. Като компенсация американците получават потвърждение, че следващите игри ще се проведат на тяхна територия.

САЩ ясно заявяват своето намерение да не участват в тези игри. Инвазията на СССР в Афганистан е перфектното извинение за президента на американците Джими Картър да обяви бойкот на Москва. Примерът на САЩ е последван от 58 други страни, между които фигурират Федерална република Германия, Япония и Канада. Въпреки препоръката на правителството Испания участва в игрите. По време на церемонията по откриването испанските спортисти дефилират със знамето на олимпийския комитет. Тяхната делегация взима решение да звучи химнът на МОК, в случай че някой от испанските спортисти спечели медал. На олимпийския стадион "Ленин" за церемонията по откриването присъстват над 100 000 зрители.

Въпреки че първият олимпийски талисман се появява официално в Мюнхен 1972 г., символът за игрите в Москва е значително по-популярен. Главен виновник за това е мъничкият симпатичен мечок с име Миша. Талисманът прави по-голямо впечатление дори и от атлетите. Три хиляди и петстотин души по време на церемонията по откриването оформят фигурата на симпатичното животно на седалките на олимпийския стадион.

Кампанията с представянето на гореописания персонаж включва анимирани рисунки, плакати и рекламни продукти. Начинът на действие на организационния комитет много напомня за меркантилното поведение на капиталистическите страни, от които СССР твърди, че желае да се дистанцира.Лъчезар Калчев


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.