Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Азербайджан 

Населено място: 

Крепостната част на Баку


Построен върху местност населявана още през Палеолита, Крепостната част на Баку е запазила следи от Зороастрийското, Сасанийското, Арабското, Персийското, Османското и Руското присъствие в културното развитие на региона през вековете. Вътрешният град все още е обграден от съхранилите се до голяма степен крепостни стени датиращи от XII век. Моминската кула, датираща също от XII век, но построена върху други сгради от VI-VII век, е една от перлите на азербайджанската архитектура. Все още обаче не се знае истинското предназначение и произход на постройката.

Обектът пострада сериозно по време на земетресение през 2000 г. Усиленото разрастване на града и липсата на политика по консервация на обекта също са сериозни  опасности пред бъдещето на тази уникална сбирка от история, архитектура, древна култура и изкуство.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО


Моминската кула Изглед от Моминската кула Двореца Ширваншах Крепостните стени Древен пазар

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.