Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Азербайджан 

Населено място: 

Баку

Площада с фонтаните - най-популярното място за почивка
Площада с фонтаните - най-популярното място за почивка
Един от символите на града
Един от символите на града

Приближавайки се към Баку от летището, което носи името "Гайдар Алиев", човек може да си помисли, че влиза в някой ориенталски град и то от недобрите образци. След разходка в центъра на азербайджанската столица обаче впечатлението се променя. Баку е типичен съветски град, строен в ерата на Брежнев. Мрачните каменни здания, широките улици, парковете, спокойствието и чистотата връщат по-носталгично настроените българи към времето преди 1989 г. Ако днес в Баку все още могат да бъдат открити както ориeнталски, така и постсъветски елементи, то след 2-3 години столицата вероятно ще има друго лице. Невероятните нефтени находища, превръщат Азербайджан в държава с бъдеще. Бавно, но сигурно потоците петродолари вече текат към Баку. Енергийните мрежи не могат да отделят Азербайджан от Русия, защото няма друг път, по който черното злато да стигне големите пазари. В момента се водят усилени преговори за пускането на петролопровод към Турция - другата голяма опора на азерите. Не е ясно обаче дали този проект ще бъде осъществен.

Вероятно поради тази причина местните водят изключително гъвкава външна политика. За разлика от много други бивши съветски републики, те не се отказват категорично от крилото на Русия. В същото време са изключително отворени към мюсюлманския свят и най-вече към новия голям брат Турция. Жителите на Баку твърдят, че най-голяма заслуга за това има покойният вече лидер Гайдар Алиев. Сега в Баку управлява синът му Илхан - добър приятел на Иван Славков. Според тукашните демокрацията е налице, въпреки че високопоставените представители на фамилията Алиев по традиция печелят изборите с минимум 95% от гласовете. За едни други времена напомнят и плакатите на бившия президент, който гледа от всеки ъгъл, магазин, стена, хотел, стадион. Но и в Труция отношението към бащата на републиката Кемал Ататюрк не е по-различно.

Едва ли е необходимо да се споменава, че петролните компании, най-вече американски и руски, вече сипят милиарди долари. Азерите се опитват да развиват и други отрасли, но те имат сравнително малък дял в местната икономика. Все пак конвертируеми са рибите и хайверът, които се вадят от Каспийско море. Напук на представата на средния българин в почти 3-милионния Баку (1/3 от държавата) не се разхождат мрачно гледащи мюсюлмани със задължителните чалми, фереджета и очи, пълни с религиозен фанатизъм. Напротив, местните са изключително толерантни и дружелюбни. Гордеят се с азерската търпимост, която служи за образец в страните от региона. Желязната ръка на Алиев и полицията са свели престъпността до нула. Джамиите в Баку са истинска рядкост. Обяснимо е, тъй като все пак десетилетия наред тази страна е била част от съветската империя. Неминуемо това се е отразило и на манталитета на хората. А и огромна част от населението продължава да бъде руско. Руснаците не могат да бъдат сбъркани, въпреки че са приели местната култура. Те заемат ключови постове в нефтения бизнес и в интелектуалните среди.

Азерите са като правени по калъп. Мъжете са облечени с черни костюми, чиято мода отдавна е минала, мустаците са закон. Жените с фередже или забрадка обаче са рядкост. Младите момичета гледат новите музикални клипове и се стараят да имитират идолите си. Културата обаче е повлияна предимно от сателитните програми на Турция. В Баку предлагат достатъчно забавления, макар че те все още са на светлинни години от софийските стандарти. Дюнерът покрива изцяло представата за fast food, а в кръчмите единствената мярка за водката е бутилка. Заплатите и цените са съизмерими с нашите. Естествено, бензинът е по-евтин, а газта се продава на безценица. Магазините са прилично заредени, тук-там се появяват и комплекси от типа "Метро". В тях българинът може да забележи с радост и родни марки. По щандовете има няколко вида български вина, а сиренето ни е признато за №1 от местните. Гордостта обаче бързо се изпарява, когато човек поговори с азерите.

"Къде са онези прекрасни цигари БТ, къде са вашите домати, краставици и чушки", питат жителите на Баку. След което разясняват, че преди 15 години деляли доматите на лоши и български. Бизнесмени обясняват, че прекъснатите връзки се дължат и на ужасните транспортни коридори. Един курс през Турция и Армения е по-скоро приключенски филм, отколкото бизнес начинание. Доста хора в България обаче са се заели да възобновят търговските контакти. Нашето преимущество пред останалите е голямо. Азербайджан е все още носталгичен към определени български продукти, а освен това всеки изминал ден ще става все по-платежоспособен заради нефтените платформи в Каспийско море. Всъщност малки сондички за изпомпване на течното злато могат да бъдат забелязани дори между къщите в някои квартали на столицата.

В икономически план специалистите предвиждат, че Азербайджан ще стане новият Кувейт. Други пък му предричат бъдещето на Турция. И в двата случая местните могат да бъдат доволни, те и без това са уверени в огромния потенциал на своята страна. Може би затова спокойствието на случайните минувачи по улиците наистина връща българина във времената, когато Азербайджан и България бяха братски държави под шапката на Москва. В наша полза е добрите контакти да бъдат засилени.Велко Кирчевски


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.