Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Близък изток Карта на света
Търсене
Ливан 

Населено място: 

Едни от най-древните градове на земята

Музея в Бейрут
Музея в Бейрут
Баалбек
Баалбек
Анджар
Анджар
Дворцовия комплекс в Бетедин
Дворцовия комплекс в Бетедин
Триполи
Триполи
Тира
Тира
Сидон
Сидон

Бейрут - Столицата има уникален архитектурен стил- тя съчетава древните постройки на цивилизации от шумерските до османските и модерни урбанистични сгради. Бейрут е средище на нощния живот и луксозни заведения, както и казина. В този град заведенията се доближават най-много до западния начин на живот. Столицата предлага условия за шопинг туризъм, има музеи, театри,магазини на традиционни занаяти – правене на сапун от маслини, изработка на предмети от рога на животни, бижутерия и др.

Зале е винарската изба на Ливан. Туристите могат да дегустират вина, както и да бъдат свидетели на процеса на правене на вино, да посетят традиционни ресторанти. В Зале има няколко реставрирани сгради като парламента и къщата на Гале, която е частен дом.

Баалбек - Тук има най-много останки от римски храмове - най-важен е Хелиополис. Древният град има изключителна римска архитектура и напълно се различава от другите ливански градове - това е колонадата-вход Пропилеа, шестоъгълната съдебна палата, храмът на Юпитер, храмът на Бакхус. Има и съвременни атракции - всеки юли тук се състои международен музикален фестивал.

Анджар - Тук от VIII век са запазени крепостни стени, порти, храмове, бани, около 600 традиционни маггазинчета, джамии и дворци. Интересното тук е, че за разлика от другите археологически забележителности в Ливан, Анджар представлява само една историческа епоха - тази на Омаидите.

В областта Бека може да се пректикува спортен туризъм - катерене в планините и по скали до древни манастири, както и рафтинг по р. Нал ал-Аси. Не трябва да се пропуска и посещение на Хермелската пирамида.

Планински Ливан - Областта е подходяща за практикуването на планински и зимни спортове, маунтин байк, разходки из Старите кедрови гори. На запад по склоновете се стига до Средиземно море. В областта се намират и няколко исторически забележителности.

Бетедин - Тук има дворцов комплекс от XIX век, в който са пресъздадени типични за османската ера стаи. В околността може да видите и Деир-ал-Камар - запазен древен град, както и замъкът Муса, който е построен в типичен средновековен баварски стил.

Библос е един от най-древните градове на земята, в който е създадена римската азбука. Археологическия комплекс в Библос включва Замък от Кръстоносните походи, руини на Персийски замък, Храмове на Аморитите, гръцки кладенец, римски театър и некропол с гробницата на цар Ирам. В съвременния или средновековния център на Библос се намира построената по романски образец църква Св. Йоан Кръстител. Близо до нея се намира и пазарът в Библос, но е прекалено чист и просторен, за да се нарече автентичен.

Северен Ливан: Тук се намира долината Куадиша или "Свещената долина". Тя предлага красиви панорамни гледки, условия за катерене и излети, изследване на пещери, маунтин байк, ски (курортът Кедър ски), както и разходки в Старите кедрови гори. На Палмовите острови могат да се наблюдават над 300 вида птици. Тук се намира и построеният в скала манастир Канубин.

Триполи е вторият по големина град в Ливан. В него има културни паметници от различни култури- бани, джамии, училища, църкви и т.н., и заплетени като лабиринт пазари. Това е ливанският град с най-арабска атмосфера.

Бкаре е познат като градът с червените покриви, старите сгради и поетите. Това е планински курорт, който има посещения и през зимата (ски спортове), и през лятото (почивка от жегите). Града е ограничен на исторически забележителности, но има няколко църкви, джамии и замък.

Южен Ливан - Областта е рай за почитателите на историята със забележителностите си от преди повече от 6000 години, но също така предлага и красиви плажове с условия за гмуркане.

Тира - Тук може да се види най-запазеният римски хиподрум. Може да се гмурнете и да наблюдавате застрашени морски видове или потопени финикийски останки. Туристът може да посети гробът на цар Ирам и финикийският цар на Тира, съвременник на Соломон и Давид. Градът е включен в списъка на Юнеско за асветовно културно наследство.

Сидон - Този град е на 6000 години. Тук се намира храмът на пазителя на града Ешмон и Морския замък от кръстоносните походи.

Кана е градът, в които се смята, че Христос е извършил първото си чудо - да превърне виното във вода.

Плажовете на Южен Ливан - Лас Салинас, Анфе, Семейният плаж, Калде, Дамур, Садият, Алджазир.УНСС, специалност Туризъм


форум на пътешественика
5 мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.