Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Близък изток Карта на света
Търсене
Ливан 

Населено място: 

Финикийска столица

Търговската и религиозна столица на финикийците
Търговската и религиозна столица на финикийците
Билбос възвръща значимостта си по време на кръстоносците
Билбос възвръща значимостта си по време на кръстоносците

Библос е един от най-древните градове, основан преди най-малко 7 000 години. Възходът и упадъкът на почти две дузини успешно съществували културни слоеве на това място го превръщат в една от най-богатите в археологически аспект области в Ливан.

По време на владичеството на египетските фараони, през третото и второто хилядолетие преди новата ера, Библос е бил търговска и религиозна столица на финикийското крайбрежие. Тук е била създадена първата линейна азбука, предшественик на всички съвременни азбуки (включително гръцката и латинската). Най-стария известен финикийски надпис е открит върху саркофага на библоския владетел Ахирам.

Град Библос е бил също център на култа към Адонис, богът на растителността, който умира през зимата и се възражда всяка пролет. Също като градовете си посестрими Библос е бил разрушен от земетресение през 551 г. от новата ера. Възвръща значимостта си по време на кръстоносния период. От скромен град по време на мамелюците и Отоманците Библос се развива бързо по време на последната война в Ливан, когато търговския живот се измества от Бейрут към регионалните столици.

Пристанището от римско време и средновековния период представлява днешния център на забързания съвременен град, разположен на 36 км. северно от Бейрут. В същата тази част се намира Замъка и Църквата на  кръстоносците, както и обширна област с древните останки на града-от неолитни времена до кръстоносния период. Една красива джамия допълва културния микс в старата част на Библос. Приятна атмосфера осигуряват многобройните кафенета и ресторанти. Интерес представлява и восъчния музей, който също можете да посетите.Ива Гацева


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.