Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Близък изток Карта на света
Търсене
Сирия 

Населено място: 

Най-великата рицарска крепост в светаНамиращ се на 700 метра надморска височина, "Krak Des Chevaliers" (Рицарският замък) е считан за една от най-великите крепости в света. Със своето стратегическо разположение в долината между Хомс и Триполи и съчетавайки най-доброто от средновековната фортификация, замъкът никога не е бил обсаждан или атакуван.

Историята на тази великолепна крепост не е добре проучена. Според мюсюлмански хроники, първоначалната крепост на това място е издигната от кюрди през 1031 г., като те я наричат Замъкът на Кюрдите (Husn Al Akrad). Впоследствие този замък е превзет през 1099 от Графа на Тулуза, а после от латинският принц Танкред през 1110 г. За последно попада в ръцете на Хоспиталиерите през 1142 г., които го използват за защита от нападения идващи откъм град Алепо. След като замъкът попада в ръцете на кръстоносците, въпреки нанесените му поражения по време на две земетресения, той е построен на ново, за да придобие финалната си форма през XIII век. Замъкът бива превзет само веднъж от Султана на Мамелюците - Байбарс, който прибягва до хитрост, като фалшифицира писмо написано от главнокомандващия на кръстоносците в Триполи, с което ги приканва да се предадат и така пада най-великата крепост на света.

Крепостта внушава сила и величие дори само със своя външен вид. Южната страна е била най-уязвима и затова султан Байбарс прибавя още едно солидно укрепление там. В западната част има отвесна стена подсилена със 5 цилиндрични кули. В северното крило се намира задният вход на крепостта, разположен между две масивни четириъгълни кули. На изток се намира главният вход и т.нар "кула на кралската дъщеря".

Защитният план включва две независими защитни линии - външна отвесна стена с цилиндрични кули и т. нар. вътрешен кръг. По цялата дължина те са разделени от воден ров, с изключение на южната страна, където има резервоар. Вътрешната крепост е и същинският замък на кръстоносците. Входът представлява широк склон водещ до сводест проход, през който се стига до вътрешната част, откъдето минавайки по една платформа стигате до вътрешният замък. Самият замък е забележително архитектурно постижение. Внимателно подредените под наклон камъни на някои места достигат дебелина на стената от 25 метра, като това е направено с цел нейното заздравяване и устойчивост при земетресения. Като прибавим и мощните три кули насочени главно към слабата южна част, всичко това кара много мюсюлмански генерали да намерят по-полезно занимание на своите армии отколкото да се впуснат в обсада с непредвидима продължителност и несигурен успех.

Днес "Krak des Chevaliers" е една от най-известните туристически атракции на Сирия. Той е лесно достъпен с автобус от близките градове Хомс (1 ч.) и Хама (2 ч.), а един ден прекаран в замъка напълно оправдава безпричинно скъпата туристическа виза.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКОАнтон Дойков <anton@journey.bg>

Krak des Chevaliers Поглед от въздуха Акведукта Входа се намира откъм източната страна Задният вход "Tower daughter"
Вътрешната крепост Поглед към вътрешността Типична готическа архитектура Малката църква Латински надписи Надпис на военачалника Байбарс

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.