Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Близък изток Карта на света
Търсене
Иран 

Населено място: 

История, култура и религия

Ахваз е търговски град, кйто се намира в близост до няколко исторически забележителности - Чога Занбил, Хафт Тапе и Суш.

Бам - Най-важните места от стария Бам са Арг-е-Кадем-е Бам, укрепление с глинени стени, създадено преди 2000 години. Градът привличал много туристи до декември 2003, когато земетресение унищожава голяма част от укреплението. Има и летище, но в момента е в реконструкция.

Бандар-Е Анзали - Това е основното иранско приистанище на Каспийско море. Анзали е центъра на производство на хаийвер - туристическа атракция.

Бикапур - Това е стар разрушен Сашински град от 3 век пр. Хр., който все още се изследва. Той е разположен в пролом и има Зоростриански храм на огъня, дворецът на Шапур I и, в Мудан Грото, 8 - метрова статуя от сталагмит.

Хамадан - Това е един от най-старите вечно забързани градове. Преди е бил лятната столица на Ачеменските царе и е имал украсени със скъпоценности и благородни метали палати. Сега могат да се видят Сградата Гонбад Алавиан, гробницата на философа Ависена и храмът на Ещер Мордекай. Хамадан е известен със синият си порцелан.

Исфахан - Този град е на 2500 години и има много стари градини и някои от най-добрите забележителности в Иран. Сините джамии на Иран са едни от световните богатства.Особено забележителни са Чашар Ба, Петъчната джамия, Имамската джамия, Шейх Лотфула. В Арменската част интересни са катедралата Ванк, Витлеемската църква и покрития пазар Кесария. Други забележителности в града са площадът на Имамите, високата порта Али Капу, дворци, мостове. Огромната Цветна Градина на Мартир, гробище за войниците загинали във войната с Ирак, е доказателство за гояламат скръб, която войната причини на Иран. Градът е известен с агресивните търговци, така че е по-добре да пазарувате от съседните селища.

Кашан е интересен град-оазис с килими, грънци и различни Тимуридски и Селжукски минарета и джамии. Западно то града са красивите градини Баг е Фин.

Керман е известен като града на килимите, въпреки че килимарските магазини са намалели. Тук може да се се види Петъчната джамия, цитадели, пазарът, историческия музей (бивша баня) и килимарската фабрика Шекете Фарш. Към гробището се забелязват големи надписи "Бог е велик" и "Смърт за Америка".

Машад е център на поклонничество за шиитите, които отдават почитта си на Имам Реза. Градът е център на търговия и туризъм. Има руини от X век, цитадела, джамията Гоар Шад от XV век, гробницата на Надир Ша, храмът на Имам Реза.

Персеполис е древна столица, която има забележителни архитектурни останки, като бикове с човешки глави, порти и стени, стълбища, укрепление, както и музей.

Гом е вторият най-стар град в Иран и е друг обект за поклонничество на шиитите, Тук има джамии, кули от XIV век и храмът на Масуме със златно кубе. Градът е известен и с керамиката и текстила си.

Шираз е градът на поетите, виното и розите. Има красиви градини с рози и портокалови дръвчета. Градът е спокоен и приятен. Може да се посети Петъчната джамия от X век, Новата джамия от XII век, дворците Баг и Арам, музеят Барс, Мавзолеят на Шах-е Чера и джамията Вакил. Има пазари за злато и сребро, килими на Вакил, където се намира и известната чаена къща в ресатврираната баня. Има чаена къща и в градината на гробницата на Хафи, под бергамоднови дървета. През септември има музикален фестивал.

Манастирът св. Тадей  се намира в северозападната част на Иран. Смята се, че манастирът е построен от Юда и е бил разрушен, но останките сега са впечатляващи - фрески, крепостни стени и романистко изкуство. През юли се сътои арменската церемония в чест на смъртта на св. Тадей.

Табриз - В северозападен Иран този град е разцъфтяваща индустриална зона, заобиколена от планини. Известен е с калиграфията си и произвеждането на книги през XIII век. Тук може да се разгледа разрушената джамия от XIV век Али Ша, Синята джамия от XIII век и джамията Юм’а.Близо се намира и гробницата Шайх Сафи, където е намерен един от най-ценните килими на света. Езерото Урмиа на запад от Табриз е известно с лековатат си минерална вода и кал.

Техeран - Столицата се намира в полите на планината Елбурз. Заслужава си да се отиде само заради музеите. Забележителни са Палатът Голестан (градини и огледални мозайки), кулата Азади, Портата Баг е Мели, етнологическия музей, джамиите Комейни и Сепасалар, музеят на декоративните изкуства, музеят на килимите, Националния музей на Иран, музеят на съкровищата, както и покритият пазар. Извън града се намира гробницата на Аятола Комейни, а на север е гробището на загиналите във войната.

На север от града е и планината, в която може да се отделите от градския шум, да се разходите и порадвате на красивата гледка към града. Извън града може да посетите и нацуионалния резерват за диви животни Елбурз, Раж и Варамин-стари градове. Друго възможно забаление е "предполагането" кой кон ще победи на Жокейски клуб Новрузабад (хазартът е незаконен) или да карате водни ски на Карай Дам, западно от столицата.

Язд е оазис на ръба на Кавирската пустиня в полите на планината. Посещения се правят на Петъчната джамия (и тюркоазно синьото мозаично кубе), покритите пазари, историческите останки от живота на зоростианите, полузакопаните пустинни укрепления. Може да се обядва във величествената баня Кан, сега ресторант.УНСС, спец. Туризъм


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.