Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Близък изток Карта на света
Търсене
ОАЕ 

Населено място: 

Екзотика и спорт в Дубай  • Слънцето - този най-търсен от туристите рай през зимата тук е в изобилие и е по-различно от другаде. Синьото небе е главният декор през цялата година. Валежите са рядкост, а температурите варират от 10,5°С до 48°С. През януари средната температура е 24°С и достига максимума си през юли.
  • Вторият по големина от седемте града, които образуват Обединените арабски емирства, Дубай заема територия около 3 900 кв.км. и има население от 695 хиляди души.
  • Официалният език тук е арабски, но английския се говори масово и е широко разпространен не само в деловия свят.
  • Алкохол се сервира само в хотелските клуб-ресторанти и барове, но не разчитайте да пийнете по едно някъде извън хотела.
  • Туристите тук, както навсякъде по света се познават по фотоапаратите и видеокамерите. Местните го възприемат нормално, но не е прието да се снимат жените мюсюлманки. Въпрос на учтивост е да поискаш разрешение да снимаш мъжете мюсюлмани.
  • Транспортът е много добре организиран, но такситата се договарят между водача и пътника, като долната граница е 5-10 дирхама за градски маршрут. Предлагат се и коли под наем. Срещу паспорт, международна книжка и две снимки бързо получаваш местен лиценз-книжка.

Нека тръгнем от централната част на Дубай, разделена на две - Дейра и Бар Дубай - заливът, свързани с уникален тунел и два моста. Когато си на кратко посещение тук ще ти предложат „сити тур", по време на който ще можеш да разгледаш и стария и новия град. Особено внимание се обръща на пристанището - една цветна картина изпъстрена от малки луксозни яхти, риболовни кораби, и товарни гиганти от Индия, Америка или Африка. Истинско удоволствие е да наемеш малко водно такси „Абра". Пътуването е превъзходно, но от огромното разнообразие и ограничението във времето очите ти се разбягват. Дали да обърнеш по-голямо внимание на великолепието на джамията Джумериах или на Дубайския музей или пък на палата на шейх Саид. На хоризонта 37-етажния Световният търговски център и Голф-клубът със своята модерна архитектура и елементи от времето на бедуините те привличат като магнит. Всеки поглед е изпълнен с нова изненада - хотели от стъкло и алуминий учудващо хармонират със съседните постройки с традиционна арабска архитектура, на която си заслужава да се обърне специално внимание.

Не е трудно да си обясним защо през изминалата година този град е посетен от 2 милиона туристи от цял свят. Предизвикателствата са много - пустинно сафари с барбекю, пустинно шофиране с мощни автомобили (популярното „dune driving"), пясъчни ски, пътуване или надбягване с камили. Наред с тази чисто арабска екзотика можеш да обитаваш 7 - звездни хотели и да избираш оригинални специалитети от световната кухня.

Истинско преживяване е да присъстваш на състезанията с камили, които се провеждат в почивните дни - четвъртък и петък. Не бива да се впечатляваш колко сериозно се приема това участие от някои араби - на едно от последните надбягвания, състезателна камила беше продадена за $ 1 000 000.

И като стана въпрос за състезания, нека погледнем Дубай от една по-различна гледна точка. Това е едно ново място от световната спортна карта, което е прочуто със спортните си състезания от най-висок клас - конни надбягвания, включително и световна купа - най-скъпото в света конно състезание с награден фонд от $4 000 000 за победителя. Много популярни са Световния офшорен шампионат за моторни лодки, Международния ръгби шампионат и тенис-турнира от Световната верига АТР.

Напоследък Дубай се превръща в спортната столица на Средния Изток. Провеждат се много атлетически състезания с огромен награден фонд. Най-популярни са бяганията, особено на 7 и 10 км. През миналата година един кенийски атлет, спечелил седем километровата дистанция си тръгна от тук с луксозен автомобил за $35 000. Тук, в Дубай, са отворени за всичко ново. Спортът и младежкото движение в ОАЕ се подкрепят от държавата така, че биха могли да им завидят и най-богатите страни. Изградени са невероятно модерни спортни клубове, които са под личната егида на два шейха, президента и вицепрезидента - министър председател на Емирствата.

След като през последните десетина години пътуванията за участие в маратон станаха много популярни, перлата на пустинята се превръща в една спортна арена. Според статистиката над 5 хиляди души са в непрекъснато движение по света и всеки месец бягат в различен маратон - Европа, Америка, Австралия, Африка, Средния Изток... Специализираните туроператорски фирми считат, че тази цифра е окуражаваща и очакват нейното увеличение. Все повече стават хората, които могат да платят малка сума за участие в състезание с огромен награден фонд, като свържат това посещение в една страна с чисто туристически интереси.

Така Дубай става една от точките от картата на световния маратон. И това не е само защото тук имат един от най-равните улици. Наистина е така, когато слезеш от яхтата и се качиш на автомобила не усещаш разлика, сякаш продължаваш да плаваш...

И през тази година Дубайския маратон ще се проведе под егидата на Шейх Ахмед бин Рашид бин Саид Ал Мактум и се очаква още един интересен ден на световната атлетика.

Явно като плод на много усилия и подкрепа от страна на държавата, Дубай вече е един от предпочитаните градове за провеждане на маратон и е във веригата на гигантите - Лондон, Ню Йорк, Париж, Чикаго, Атина, Бостън и Берлин. Предстоящият маратон е в центъра на интересите на повече от 20 международни туроператори. Вече са изготвени специални рекламни брошури, както за маратона, така и за фестивала на търговията, който ще се проведе по същото време. Търговските отстъпки ще варират от 20% до 50% , а тези, които си купят билет за специална лотария биха могли да спечелят луксозен автомобил или килограм злато.Мариана Асенова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.