Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Близък изток Карта на света
Търсене
Йемен 

Населено място: 

Йемен е поредния провал на САЩ

Население: 23.6 млн. (2009 г.)
Територия: 536 869 кв. км
Столица: Сана
Основен език: арабски
Основна религия: ислям
Продължителност на живота: 61 години за мъжете, 64 години за жените
Парична единица: йеменски риал
Износ: суров петрол, памук, кафе, риба
Петролни резерви: 3 млрд. барела (към 2008 г.)
БВП: 26.9 млрд. долара (2008 г.)
БВП на глава: 2500 долара (по данни на СБ за 2008 г.)
Безработица: 35 %
Жители под линията на бедността: 45 %

Допреди десетина дни малцина се интересуваха къде се намира държавата Йемен и какво се случва там. Една от многото мюсюлмански държави с вътрешни проблеми и ислямистко движение, най-бедната арабска страна, най-южната точка на Арабския полуостров. Това са само някои от популярните описания, които обаче не дават ясна представа за поредната гореща точка от войната срещу тероризма.

Сочен често като родина на легендарната Савска царица, за което обаче претендират още и региони в Еритрея и Сомалия, Йемен е известен още на римляните, които го наричат Arabia Felix (Щастлива Арабия) в контраст с останалата част на полуострова - Arabia Deserta (Пустинна Арабия). През Средновековието е бил важен пункт по морския път на подправките от Азия към Европа, а от XVI век е под османско управление. Северната му част получава независимост през 1918 г., а южната става британски протекторат. От 1967 г. страната е разделена на Северен и Южен Йемен, като южната в продължение на две десетилетия опитва да следва социалистически модел на управление. След обединението през 1990 г. се стига до гражданска война, но през 1994 г. северът надделява и страната е отчасти омиротворена.

Икономиката на Йемен е базирана на износ на петрол, резервите от който бързо намаляват, както и на селскостопански продукти, като памук и кафе. През първото десетилетие на XXI век средният икономически растеж е 3-4 %. През 2006 г. властите в Сана обявяват програма за икономически реформи в подкрепа на непетролните сектори и на чуждите инвестиции. В резултат са обещани около 5 млрд. долара под формата на различни проекти. Не е ясно обаче колко са реално влезлите в страната.

Йемен по конституция е република с двукамарен парламент, като президентът дели властта с избираема долна камара на представителите и назначавана горна – Шура. Властта реално е в ръцете на президента Али Абдула Салех, който е избран през 1999 г. за държавен глава на обединен Йемен, а от 1978 г. управлява еднолично северната част на страната. Той включи страната във войната срещу тероризма след 2001 г., но и преди това тя е ползвана като база от ислямистите, свързани с Ал Кайда.

От обединението си Йемен прави опити да се модернизира, но страната продължава да е разделена на племена и кланове, а недоверието между Севера и Юга не е изчезнало. От лятото на 2009 г. се засили напрежението между централната власт и бунтовниците от шиитския клан Зайди, представляващи малцинство в предимно сунитската страна. Конфликтът придоби и регионално измерение, след като Сана обвини Иран, че поддържа бунтовниците, а те от своя страна винят Саудитска Арабия за намеса в иначе вътрешното противопоставяне.

От 2009 г. централната власт е в постоянен конфликт и с базираните в планините по границата със Саудитска Арабия ислямисти от Ал Кайда и с американска подкрепа провежда чести операции срещу тях. При последната, извършена вчера, са били убити двама терористи, но заплахата от действащата на територията на страната не личи да е намаляла. Доказателство за това е затварянето на посолствата на САЩ, Великобритания и Франция в Сана за неопределено време.


дна от перлите на Йемен е град Шибам, наричан и Манхатън на пустинята. Тухлените сгради там са изградени главно през XVI век, като някои са над 30 метра високи и разполагат с между 5 и 11 етажа. Шибам е сред най-ранните примери за високо градско строителс Американското посолство в Сана беше затворено на 3 януари 2010 г. поради заплахи за сигурността му. През 2008 г. то беше нападнато от ислямистите, като при атаката загинаха 10 души

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.