Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Близък изток Карта на света
Търсене
Йемен 

Населено място: 

Древен и опасен
Годишно страната се посещава от около 50 хил. туристи

Йемен предлага една отпускаща и спокойна атмосфера. Въпреки че страната се осъвременява с бързи темпове, тук ще откриете много от Древна Арабия - от пазарите за подправки до великолепните дворци. Страната е осеяна със страи "небостъргачи" - 8 етажни сгради, построени от камък и кал, предлагащи незабравими гледки. Също тук можете да видите главозамайващи джамии, султански дворци и селца, построени по върховете на планините.

Мариб - Някогашна столица на кралство Саба, Мариб е най-интересното място за археолозите в Йемен. През VIII в. пр. Хр. тук бил построен голям язовир и за повече от 1000 г. напоявал полетата на местното население. В момента Мариб е оживено място след откриването на петрол през 1986г. Все още има какво да се види от останките макар че времето не е било много благосклонно към тях. По-голямата част от старото селище е разрушено, но все още могат да се посетят някои впечатляващи малки къщи, построени от кал. Наблизо са и останките от няколко забележителни храма, като Храма на Биликс, тук са и останките на Големия язовир, а няколко километра срещу течението може да се види и двойно по-големия Нов язовир. Много малко са местата, в които можете да отседнете в града.

Шихара - народа на Йемен обича да строи домовете си на трудно достъпни места. Това крепостно селище е построено на върха на планина висока 2600м. Каменните къщи се издигат до 5 етажа. Селото е съставено от две части, всяка заемаща собствен планински връх. Тук може много трудно да си намерите място, където да отседнете а и ще трябва да платите повече от реалната цена.

Уади Хадхрамаунт -  това е най-голямата wadi (сезонна река) на Арабския полуостров. Минава 160 км. през каменисти пустини и дълбока 300 м. долина. Един от най-плодородните райони на Йемен, сияйно зелен, контрастиращ с голата пустиня наоколо. Долината се намира в източната част на страната, на около 800 км. от Сана. Района е заселен от III в. Град Шибам е едно от забележителните места тук, с 500-те си високи сгради, натъпкани на половин квадратен километър. Най-големият град в долината е гр. Сайун, с летище обслужващо полети от Сана и Аден. Град Тарим е известен с 365-те джамии. Най-известната, от които е Ал-Мидхар, с 50-метровото си минаре се е превърнала в символ на града. Тук можете да посетите и втората по големина библиотека в Йемен Ал-Ахкаф, съхраняваща повече от 5000 ръкописа.

Остров Сокотра - Това е един от най-големите острови на Йемен, разположен е на 510 км. от брега, в Арабско море. Площта му е 3650 кв. км. с архипелаг от малки островчета. Населението е около 100,000 души, занимаващи се главно с отглеждането на овце и риболов. Острова притежава разнообразна флора и фауна с над 750 вида растения и над 105 вида птици. Кораловите рифове тук са атракция за любителите на водните спортове. Най-добрия период за посещение на острова е от 15 октомври до 15 май. До острова има два полета седмично от Ал-Раян. В хубаво време може да се стигне и с кораб. Телекомуникационните услуги към външния свят са на разположение за посетителите. Транспортните услуги на острова също могат да се използват, но са доста скъпи. По-важните места на острова са Худайбу, Кулансия, Навджид, Муми.УНСС, спец. Туризъм

Джамията Ал-Мидхар

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.