Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Африка Карта на света
Търсене
Алжир 

Населено място: 

Защо не се развива туризма в страната


Алжир има изключително слабо развитие на туризма по отношение на своя потенциал. Докато неговата средиземноморска ривиера, исторически забележителности и пустиня остават незабелязани от европейските туристи, алжирският парламент приема закони за да промени ситуацията. Въпреки това главният проблем - политическото насилие, остава незасегнат.

На запад алжирците завистливо наблюдават мароканския бум в масовия туризъм, по курортите на атлантическото и средиземноморското крайбрежие. На изток Тунис се издига като главна целогодишна дестинация за европейските любители на плажове и културен туризъм. Намираща се на 20 часа път с ферибот, френската средиземноморска ривиера е една от най-известните световни туристически дестинации. Алжирските курорти обаче, остават празни.

Алжирското правителство е твърдо решено да промени тази неблагоприятна ситуация. Приемат се закони които наблягат на  "постоянното развитие на туризма", което означава радвитие на сегашните туристически обекти, без да се нарушава околната срада, от която всъщност те зависят.

Алжир стана известен заради множеството си живописни и културни дестинации. Многото средиземноморски курорти - пясъчни или каменни плажове под зелените Атласки планини - предлагаха естетическа смесица от колониална френска и арабска архитектура. Метрополисът Алжир допълнително привличаше посетители.

Истинският ресурс обаче лежеше в уникалната комбинация от средиземноморските курорти и другото голямо море, пустинният океан Сахара, който свързва страната с Черна Африка. Авантюристичните пътувания до оазисния град Таманрасет или дори пътищата през Сахара към Нигер, ставаха все по достъпни за обикновения турист в началото на деветдесетте. А перлата на алжирска Сахара - Джанет и Тасили, с неговите известни каменни рисунки, тъкмо започваха да привличат туристи.

Но тогава започва чражданската война. От 1992, Алжир е театър на военни действия между ислямски фундаменталисти, безбройни групи народно опълчение, повече или по малко държавни войски и етническото малцинство на Берберите. Десетки хиляди души са убити по най-брутални начини, а инфраструктурата (включително туристическата) e подложена на постоянни атаки. По време на първите години от конфликта чужденците са главна цел на ислямските милиции.

От изборите през 1999, ситуацията е по-спокойна, но убийствата, терористичните атаки и политическата нестабилност все още са често срещани. Само северните части на Алжир са донякъде пощадени от кървавия конфликт, но отслабената държавна власт води до процъфтяването на бандитизма, което прави пътуването през Сахара опасно за туристи. По време на почти десет годишния конфликт, чужденците са предупредени да избягват Алжир. Повечето посолства напуснаха страната преди 10 години, което прави още по трудно пътуването на туристите до страната и търсенето на помощ, в случай че нещо се обърка. Естествено, едва възникналата туристическа индустрия на страната се разпада по време на "елиминирането" на чуждестранните туристи. Повечето от добре поддържаните хотели и туристически бази, които все още бяха малко през 1992г., трябваше да затворят. Сега само няколко "големи, международно признати хотели където е осигурена сигурността" са единствените препоръчвани от чуждите правителства и работещи на пълен капацитет.

Правителството сериозно се опитва да вдъхне нов живот в разнебитената туристическа индустрия. Предвид съществуващите атракции, стратегията е да се насърчат частните инвестиции, да се осигурят високи нива на сигурност в туристическите курорти и да се наблегне на модерната концепция за екотуризъм. Ако масовия туризъм вече е отписан, то целта е да бъдат привлечени малко, но богати туристи от луксозни курорти.Антон Дойков <anton_doykov@mail.bg>


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.