Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Чехия 

Населено място: 

Старият Карлсбад


За сегашната славата на чешкия курортен град Карлови Вари всъщност имат голям принос именно минералните извори на стария Карлсбад. Именно лековитата вода е привличала в миналото аристократите. Изводите са многобройни, водата е с различна температура, а градчето предлага почивка в красиви барокови вили.

Затова се казва, че лечебната вода, природата и старинната архитектура са трите чудеса, които правят чешкия град Карлови Вари един от най-привлекателните курорти в света. Разположен е в живописната долина на река Тепла, сред зелен пояс от гори. И тук също има легенда - смята се, че бягащ от ловците елен завел германския император и чешки крал Карл IV до горещ минерален извор. Той останал изненадан от находката, събрал най-добрите учени да изследват извора. След това кралят дал на малкото тогава селище, наречено Вари (кипящ), привилегиите на кралски град и името си.

Минералните извори са точно 12 - имат еднакъв химически състав и минерализация, но са с различна температура. Най-старият и най-горещ термален извор е "Вржидло", който се намира в центъра на стария град. Той е мощен гейзер, чийто фонтан достига 12 метра височина, с дебит повече от два милиона литра в денонощие.Руслан Райчев


форум на пътешественика
1 мнение


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.