Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Африка Карта на света
Търсене
Нигерия 

Населено място: 

Един от най-старите градове в Африка

Петъчна молитва в централната джамия
Петъчна молитва в централната джамия

Почти 1000 годишен, мюсюлманския град Кано е най-старият град в западна Африка. Въпреки че е оживено гнездо на търговията, градът все пак е по-пононосим от Лагос. Неговата главна атракция е Старият град, където въпреки че голяма част от градските стени са разрушени, все пак непокътнати са запазени вратите. Главната врата, наречена Кофар Мата, води до дворецът на Емир и централната джамия. Джамията е затворена за посетители не-мюсюлмани, но си струва да се види отвън, особено по време на петъчната молитва, която привлича около 50,000 богомолци. До джамията се намира ограденият със стена Емиров дворец, забележителен архитектурен пример, на който обаче не можете да се насладите без покана. До двореца е музеят Гидан Макама, построен през XV-ти век, който в момента е напълно възстановен и си струва да се посети. Рововете Кофар Мата, в които се боядисва индиго, са най-старите работещи в Африка и се намират в Кано. Древният пазар Курми e друго привлекателно масто, където могат да се направят интересни покупки. Законът на Шарията е въведен в града сравнително мирно през 2000г. Забраните върху пиенето, пушенето и контактите между половете са активно прилагани, като на чужденците може да им се размине, но само ако бъдат дискретни. Кано е на около 835 км. северно от Лагос и до там може да се стигне главно със автобус или влак.

Националният парк Янкари, намиращ се на 225км. от град Джос, е най-добрият природен резерват в западна Африка и съхранява последните остатъци от дивата природа на Нигерия. С малко повече късмет тук туристите могат да видят слонове, крокодили, хипопотами, а по-рядко и лъвове. Друга интересна атракция на парка е термалният топъл извор Уики. Най-добрите месеци за посещение са януари и февруари.

Резервата за дивеч Гашака, близо до Йола, е най-големият национален парк на Нигерия и е дом за маймуни, хипопотами и огромен брой птици. Гембу, намиращ се да камерунската граница е идеален за пешеходен туризъм, както е и Букура, особено около водопадите Курра. Друго популярно място за пешеходен туризъм са водопадите Ассоп, но ако искате да ги видите трябва да сте готови да ходите около ден.

Около Лагос има редица известни плажове, но водата никога не е чиста, а и на някои от тях има силно подводно течение.Антон Дойков


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.