Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Африка Карта на света
Търсене
Чад 

Дестинация за авантюристи


С най-болезнената история в Африка, Чад е нация основана на базата на конфликта

Комбинацията от суров климат, лошо географско разположение, липса на ресурси и слаборазвита инфраструктура, създава слаба икономика, податлива на политически сътресения.
Страната беше определена за най-бедната страна в света през 80те, а сега главно поради относителната стабилност и модернизация, се приема като "развиваща се".

Градовете са интересни и сравнително безопасни за предпазливите туристи - нощният живот процъфтява с многото барове и заведения.

Страната не е известна с веселата си атмосфера, празниците в Чад се ограничават до мюсюлманските празненства, най-известните от които са  Табаски и Ид ал Кабир, както и малки, специфични за племената церемонии. В Нджамена много от баровете всяка неделя практикуват един модерен ритуал наречен пари-матч. Млада жена или жени, наемат целия бар, надявайки се да спечелят пари от продажбата на алкохол. Те канят свои приятели и познати, но с удоволствие посрещат и чужденци, стига и те да пийнат няколко чаши. Тази практика естествено не се среща в мюсюлманските квартали и не се приема добре от правителството. Денят на независимостта на страната се празнува на 11 август.

Тъй като повечето пътища са зле поддържани, те стават непроходими през дъждовният сезон - от юни до септември. Най-подходящото време за пътуване е през сухият сезон и по точно между декември и февруари, тъй като между месеците март и май, температурата става непоносима - 45 С.

Чад предлага един микс от природни забележителности, включително пустинята Сахара на север и дивата природа на саваните на юг, както и голямо езеро (макар и не толкова внушително). Но трудностите при пътуването из страната и продължаващата опасност от въоръжени въстания, я превръщат в място, най-подходящо за авантюристи, които вече са посетили по-достъпните страни от региона или за такива, които правят обиколка на континента.
Тези които все пак останат за по-дълго в Чад, могат да посетят Националният парк Закоума - най-големия в страната. В него има много и различни видове животни (слонове, жирафи, лъвове, хипопотами), но малко туристи. За съжаление, най- голямата атракция на Чад остава недостъпна: планината Тибести, чиято сурова красота я превръща в потенциална атракция, все още се населява от бунтовнически групи, като тук стават и спорадични престрелки.Антон Дойков


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.