Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Африка Карта на света
Търсене
Ангола 

Населено място: 

Резерват Кисама

Резерват Кисама е само на 70 км. от Луанда - столицата на Ангола, което го прави изключително подходящ  за туризъм
Резерват Кисама е само на 70 км. от Луанда - столицата на Ангола, което го прави изключително подходящ за туризъм

В Ангола се намира един от най-големите африкански резервати - Кисама. Разположен на площ от 9 960 кв.км., той граничи на запад с Атлантическия океан, на север и юг с пълноводните реки Куаза и Лонга, а на запад - с гъста растителност. Резерватът е само на 70 км. от Луанда - столицата на Ангола, която го прави много подходящ  за туризъм.

При създаването му, през 1938 г., националният парк Кисама разполага с изключително богата флора и фауна. За съжаление, през продължилата повече от 25 години война, фауната бе унищожена почти напълно. Хилядите слонове и антилопи, които живееха в парка, бяха избити от изгладнялото население и войската за храна.

През 1996 година любителите на природата в Ангола посрещнаха с радост създаването от група южноафриканци и анголци на фондация Кисама. Започна планиране за възстановяването на парка. Идеята на създателите на фондацията бе паркът да се засели отново с животни, доведени от други резервати в Африка. Зад тази идея стои името на д-р Ваутер ван Ховен - професор в университета в Претория (Южна Африка), страстен защитник на дивата природа.

Оригиналният проект на проф. Ван Ховен беше посрещнат с възторг от много хора и с протести от някои любители на животните. Трети изразиха своя скептицизъм - пренасянето на големи групи по въздуха и населването на един огромен резерват с цялото разнообразие на африканската фауна, им се струваше почти невъзможно. В пресата се появиха много материали във връзка с операцията, някои с красноречиви заглавия "Когато слоновете летят - нов начин на миграция".

Операцията на населването на Кисама, сполучливо наречена от проф. Ван Ховен "Ноев ковчег", бе грижливо подготвена в продължение на пет години. В нея се включиха най-добрите южноафрикански специалисти по залавяне и транспорниране на животни, както и много студенти от университета в Претория. Животните трябваше да бъдат пренесени в Кисама от националния парк Мадикве, в Южна Африка, от парка Тули, в Ботствана и от Намибия.

По същото време в парка Кисама кипеше усилена подготовка за създаването на подходящи условия за новите обитатели. Резерватът беше обграден с висока ограда с ток и внимателно прочистен от мините, останали от войната. Бяха обучени пазачи, предимно демобилизирани войници. Започна изграждането на зоната за посетителите на парка с всички необходими удобства.

През 2000 година операция "Ноев ковчег" навлезе във втората си фаза - подбор, залавяне и транспортиране на животните, сред които 500 слона, няколко семейства жирафи, зебри, антилопи, щрауси и др. Особено внимание беше отделено на животните от групата Big five - големите африкански животни - слон, лъв, носорог, хипопотами, леопард.

Тук невъзможното се превърна в реалност. На 11.09.2000 г. първите слонове пристигнаха в Ангола. Новите заселници на Кисама бяха посрещнати от хиляди развълнувани хора. След продължителния и уморителен път слоновете един по един, с колебливи стъпки, все още замаяни от успокоителните, се скриха в буйната растителност. Хората стояха тихо, за да не изплашат животните. В очите на много от посрещачите се виждаха издайнически сълзи.

Последва транспортирането на 12 зебри, 12 щрауса, 10 антилопи гну, пристигна и първата двойка жирафи. Възторжени природолюбители търпеливо чакаха в продължение на часове пристигането на всяко животно. Операция "Ноев ковчег" продължава.

Естествено парк Кисама е отворен за посетители. Тези, които сега отиват на фотосафари, няма да  остават разочаровани - резерватът не е предишната мъртва природа, а нов рай за прекрасните африкански животни.Кик Рики

В парк Кисама особено внимание е отделено на животните от групата Big Five - големите африкански животни - слон, лъв, носорог, хипопотами, леопард

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.