Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Унгария 

Населено място: 

Унгарското селце Егерсзалок примамва туристи в пещерни жилища

 За изграждането на музей на открито в живописния район, местната управа вече е спечелила 120 хиляди евро по европейска програма.

Управата на малко унгарско селце, разположено на шест километра от красивия град Егер, развива туризма в областта чрез нова атракция. Кметството вложи 150 хиляди евро в преобразяването на близка местност, в която се намират изключително интересни 12 пещерни жилища, строени първоначално за подслон на бедни хора, а впоследствие служили за домове на роми.

Уникалните къщички са издълбани в заобикалящите селцето Егерсзалок хълмове в началото на XXI век. За превръщането им в примамка за посетители, местните власти кандидатствали за финансиране на амбициозния проект по програма на Европейския съюз и усели да спечелят 120 хиляди евро. С тези пари и още малко от държавната хазна, те построиха музей на открито, който разказва дългата и интересна история на мястото със скалните жилища. Изградени са подобия на стара работилница и пазар, а туристите има възможността да се насладят на вкусни ястия от местната кухня.

Целта на проекта е не само увеличаването броя на туристите, но и създаването на нови работни места за хората, живеещи в този район.

Пещерните жилища не са единствената забележителност в Егерсзалок. Регионът доби популярност с термалните си извори, разположени в южната част на селото. В пътеводителите задължително е означено и мястото, където на показ са изложени уникални скални късове с дупки по тях, които в миналото са се използвали за производство на мед.

И още нещо. Егерсзалок се намира в прочутия винарски район Егер, от чието грозде се правят прекрасни бели вина.

Друга интересна забележителност е църквата от 1738 г., строена по дизайн на прочутия италиански архитект Джовани Батиста Карлоне.Красимира

Запустелият район на Егерсзалок около уникалните пещерни домове е облагороден и превърнат в музей на открито

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.