Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Унгария 

Населено място: 

Девет неща, които може да ги има и в София

 1. Грижата за жителите и гостите на Будапеща е на високо ниво – денонощен градски транспорт, безплатни музеи (освен ако няма специална изложба, която е платена), безплатни тоалетни навсякъде...
  - Може би и в България ще е така някой ден.
   
 2. Ол инклузив винарна и ресторант – влизаш в ресторанта и се храниш на корем за 10 евро. Входът за винарната е 12 евро и можеш да дегустираш на корем по 7-8 вина от осемнайсетте района на Унгария. Ако някое вино ти хареса - можеш да си купиш от него – обикновено туристите си тръгват с по 7-8 бутилки.
  - Може би и в България някой предприемач ще го направи.
   
 3. Минералните басейни - в Будапеща има открити минерални басейни с температура на водата 37 градуса, които се използват и през зимата. До тях има студени басейни с олимпийски размери, сауни, както и басейни за масаж със специална циркулация на водата. Минералните басейни в Будапеща носят огромни приходи, а цената за входа е 10 лева.
  - В София няма такъв басейн, а в Будапеща са 7-8. В София има минерални извори и то доста, но не и такива центрове. Защо... не е ясно.
   
 4. Летището в Будапеща обслужва 8.5 млн. пътници на година, спрямо 2 млн. за летището в София. Разликата се дължи до известна степен на многото дестинации, до които може да се лети от Будапеща, за разлика от твърде ограничения избор на София като дестинация. Засега.
  Нискотарифната авиокомпания Wizz Air е именно унгарска. След като през 2004 г. и други нискотарифни авиокомпании започнаха да летят от и до Будапеща, се забелязва по-висок процент на заетост в хотелите.
  - Развитието на летище София много късно се превърна в национален и приоритет, а забавянето по изграждането му има повече от негативни последици. По последни данни новият терминал трябва да е отворен в началото на септември.
   
 5. Архитектура - сградата на парламента в Будапеща е копие на английския парламент, направена през XIX век, но още, още по-внушително.
  Националната опера в Будапеща е копие на операта във Виена, също от XIX век. Също по-внушителна.
  Унгарците си имат Площад на героите – с техните аналози на Аспарух, Крум, Симеон и всички велики крале и пълководци.
  - В София Първата и Втората българска държава могат да се видят само в имена на улици. Сградите на Парламента, Президенството и Министерски съвет носят соц строително клеймо. Не може да става и дума за сравнение, но общината в София, както и „държавата“ правят много малко за поддържането и съживяването на малкото културни забележителности в столицата.
  Наскоро в София бе открит уникален римски амфитеатър, които не е напълно разкрит, няма пари за реставрация и като за капак и върху него се строят офис сгради и хотели.

   
 6. Културна стратегия - Будапеща има фестивал - SZIGET, който за една седмица се посещава от над 500 000 души. Редовно в столицата концерти имат най-големите световни звезди. Най-големите. Приходите са феноменални. Дори Сърбия си има фестивал, който е най-големият в Югоизточна Европа - EXIT.
  - В София фестивали няма, има бирфестове. Ако се случи да дойде някоя звезда, като Depeche Mode, то е почти по милост. Стратегия от общината за това няма.
   
 7. В Будапеща няма боклуци, както и дупки по улиците.
  - В София...
   
 8. Дунав vs Витоша - в Будапеща Дунав е свързваща точка за всичко – туризъм, инфраструктура... Градът извлича от Голямата река възможно най-голяма полза, използвайки я като свое Голямо преимущество.
  - София не извлича нищо от Витоша, ски пистите се поддържат едва-едва, наскоро дори закриха рейсовете до Златните мостове и Копитото.
   
 9. Унгарските роми са сравнително добре асоциирани в обществото. От една страна това се дължи на факта, че държавата още преди 20-30 г. е унищожила гетата и се е погрижила ромите да имат достъп до всички социални придобивки и право на труд и образование, като всеки унгарски гражданин.
  От друга страна неприязънта е почти изличена заради факта, че ромите в страната на маджарите се приемат като посланици зад граница на самобитната ромска култура и фолклор и това носи дивиденти на страната.
  - В България се очаква деца, които са израсли в гета и не са виждали сапун, да станат от само себе си съзнателни и равнопоставени граждани.

Тези сравнения не държат да покажат колко сме зле, а са само малък щрих на страна, влязла преди две години в ЕС и то постигнала напредъка си не през тези две години, а много, много преди това.Мариян Йорданов

Замъкът в Буда в пълния си нощен блясък

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.