Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Африка Карта на света
Търсене
Кения 

Населено място: 

Езеро Туркана

Езерото Туркана е най-големият вътрешен воден басейн на Кения, Източна Африка. То е с площ 6405 кв.км, максималната му дълбочина е 73 м, а дължината - 312 м. На 5 март 1888 г. до неговите брегове първи стигат граф Самуел Телеки и Лудвиг фон Хьонел. Първоначално графът го кръщава на името на австрийския престолонаследник Рудолф.

Любопитен факт от историята на този басейн е, че водата му, която по принцип става за пиене, постепенно влошава качествата си. Това се дължи на най-големия от притоците му - река Омо, която не може да насмогне на изпаренията вследствие на горещините. Изворът на реката е на територията на Етиопия, на 640 километра източно от устието й. Особеност на водата в езерото Туркана е, че съдържа сода. Освен това от него не извира нито едно поточе.

Водният басейн се радва на голямо количество сладководни обитатели. Сред тях най-многобройни са тигровите риби и нилските костури, които често изхвърлят стрелката на кантара над 100 килограма. Водоемът има прекрасни условия за риболов. Затова допринася и липсата на водорасли в него.

Районът на езерото е истински рай за крокодилите. По данни на зоолози и изследователи техният брой надхвърля 12 000. Тук се навъртат също хипопотами и водоплаващи птици.форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.