Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Африка Карта на света
Търсене
Кения 

Населено място: 

Изумителна фауна и природни контрасти

Планината Кения
Планината Кения

Когато споменем Кения, в съзнанието на всеки човек изниква представата за красива екзотика, за диви животни и сафари. Точно така - именно ловът, макар и не в буквален смисъл, и днес привлича многобройни туристи в далечната африканска страна. Традицията започва през 1909 г., когато Теди Рузвелт - 26-ият президент на САЩ, провежда ловна експедиция от хотел Норфолк. С негова помощ Наироби се установява като столица на сафарито за Черния котинент, а името Кения и сафари се превръщат в синономи.

Това е и причината сафарито - най-голямата атракция в Кения, да съществува от началото на ХХ век. Впоследствие - през 1979 г., спортният лов е забранен, но сафарито не спира. Само пушката се заменя с... камера.

Независимо че Кения е два пъти по-голяма от Уганда (нейната западна съседка), тази страна е като един свят, който метафорично може да бъде наречен миниатюра. Това е една държава с много интересни форми. Погледната от птичи поглед, отвсякъде тя е обкръжена с високи планини и глетчери.

Сърцето й е истинска пустиня, заобиколено и като че ли опаковано с причудливи растения. Там например се намират най-старите ерозирали равнини в цяла Африка. Причината за това са огромните вулканични планини и тектонични цепнатини.

Когато човек обхожда тази твърде контрастна в природно отношение страна, забелязва, че доминиращото в нея са няколко плата, където издигането става постепенно в серия от стъпки над морското равнище и налягането се променя, а ушите ти започват да пищят. Достигнеш ли до планината Кения, дъхът ти спира от вида на най-острия и висок връх - 5199 метра. Сякаш създаден от Бога и много впечетляващ. Отстрани той е обграден от обширни планински възвишения, които приличат по-скоро на поля, отколкото на планински местности.

В Кения има още около 20 планински върха, издигащи се на височина над 2000 метра. Там могат да се видят още пет огромни масива, които се извисяват над 3000 метра над морското равнище. В Кения обаче можеш и да видиш осем разкошни реки, чиято обща дължина е над 200 километра.

Когато човек достигне източната граница на Кения, пред него изниква Индийският океан, който се простира по протежение от 500 километра от територията на страната. Там цялото крайбрежие е изпъстрено с неописуемо красиви, многобройни коралови рифове.

Обходиш ли страната на кръст, разбираш, че четири отделни региона образуват Кения. Всеки по своему особен и причудлив. Стигайки до Голямата цепнатина, можеш да се огледаш в осем изящни езера, изпълнени с част от най-интересните птици на Земята. Именно там се намира и изключително красивото езеро Накуру, пълно с грациозни дългокраки фламинго, за които ще ви разкажа малко по-късно.

Вторият регион на Кения това са Централните високи земи. Те са обрасли с буйна растителност. Разстилат се по цялото протежение на планината Кения. Именно там се намират и двата природни феномена - Абердарес и Стръмната стена на Скалата-Мау. Другите два района - Северният и Южният, също са интересни. Те са сухи и неравни. Там можеш да видиш най-наситения див живот в Кения. Когато се докоснеш до него, ще откриеш перфектната адаптивност за оцеляване на животните по време на големите суши...

И така... отново пристигаме на плажната ивица на Индийския океан при грациозно полюшващите се, приказно красиви палми и просторните пясъчни ивици. Там, потънал почти в нирвана, човек може да посрещне изгрева, да остане насаме със себе си и, отдал се на безграничността на тази екзотична природа, може да мисли само за едно - любовта.

Но нали все пак Кения се е превърнала в синоним на сафарито. Под специална държавна и световна защита в страната са 26 национални парка, 31 национални резервата, всички горски и природни ресурси и най-впечетляващото - местата за развлечение, превърнали се почти в свещени олтари и място за поклонение.

В Кения дивият живот е уникален - над 100 вида от най-интересните бозайници на планетата, 1080 вида птици и над 800 вида пеперуди.

Когато посетихме тази екзотична страна, не пропуснахме да видим пет от най-добрите неща, характерни за нея. Вече всичко, уви, е само спомен, запечатан на камерата. Нека да надникнем обаче в него:

  • Миграцията на дивите зверове - в повечето случаи това може да се наблюдава по продължението на реките Мара и Телик в резервата Масай Мара в периода между август и октомври.
  • Фламингото - огромната концентрация от този вид птици става при Кенийските езера. Събират се най-вече при езерото Накуру, а воалът от розово фламинго покрива езерото Богориа. Човек сякаш попада в приказка и не иска да излиза оттам.
  • Големите котки - трудно е да ги откриеш понякога дори и в резервата Масай Мара, особено през април и май, когато тревата е доста висока. Въпреки всичко, ако се прояви огромно търпение, можеш да забележиш грациозните хищници поне за малко и да усетиш дъха им.
  • Слоновете - винаги фотогенични. Можеш да ги наблюдаваш как се къпят групово и весело по два пъти на ден в точно определен час в националните паркове и резервати - Тцвало, Самбури и Бъфало Спринг. Интересно е, че винаги имат по един водач, който се сменя на 6 часа, естествено мъжкар. Той не се къпе, когато пази. Само заплашително размахва уши и хобот около джипа, за да подсигури спокойствие на стадото. Първо влизат бебетата, а постепенно и всички останали. Настъпва пълна вакханалия от вода и кал и накрая всичко приключва с весела почивка.
  • Китовите акули - между септември и април тези внушителни океански гиганти могат да бъдат забелязани и снимани във водите на Индийския океан.

Както вече споменах, Кения изобилства от национални паркове и резервати. Ще се опитам да разкажа накратко какво е най-интересното, което може да се види в петте най-добри от тях:

  • Масай Мара - тук дивият живот се наблюдава в обширни размери. Повече от 2 милиона хищни обитатели, половин милион зебри и четвърт милион газели. Естествено всички големи хищници обикалят царствено територията си.
  • Рифт Вали Лейкс - т.нар. розови езера, са като нарисувани. Те могат да задоволят и най-капризното човешко желание. Единствени по рода си в света, там може да се наблюдава уникален по рода си спектакъл, изпъстрен с феерия от багри. И всичко това в сърцето на дивата, девствена природа. Зрелището е незабравимо - огромно множество от розово фламинго и много други птици се събира в естествената си среда. Хората идват, наслаждават се на всичко това, а фотоапаратите и камерите не спират да работят. И като си представиш, че всичко това става в непосредствена близост с полусухите планински гори... Изумително е.
  • Планината Кения - когато човек се запътва към нея, той отива с надеждата да се порадва на втория по височина връх в Африка. Адреналинът се покачва, докато по пътя към върха постепенно изследваш 8 различни по фауна зони, разположени от 1200 до 5000 метра над морското равнище.
  • Сибилой и Сентрал Айлънд Нешънъл Парк - тези отдалечени паркове се простират на изток от езерото Туркана, известно като "Джеъд Сии". Те съхраняват и защитават хиляди вкаменелости от миналото. В същото време са и дом на забрата, газелата, хартебийста, орикса, тиангата, лъва и читата. В тази местност се намира и най-голямата в света популация на крокодили. В момента броят им е около 12 000.
  • Ако човек пожелае да завърши динамичното сафари с нещо по-спокойно, това може да се случи само на някой остров. Например Ламу - островът, където местните традиции все още се спазват. Той подканя към релаксация и мечти. Това е мястото, където най-добре може да се дегустира местната морска кухня - суахили. Островът предполага и последната авантюра на това невероятно пътешествие сред дивия живот на Кения - на фона на романтична вечеря да приемеш компанията на дивото куче динго...

Напускаме тази страна, която е един своеобразен калейдоскоп от природни феномени и див живот. И не ни остава нищо друго, освен гмуркането във водовъртежа на спомените.Албена Костова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.