Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Африка Карта на света
Търсене
Уганда 

Населено място: 

Скоростно приключение по вода

Езерото Виктория
Езерото Виктория

В началото на миналия век Уинстън Чърчил описва Уганда като "истинската перла на Африка". И това не е случайно - страната наистина може да се сравни с красива огърлица, обсипана със скъпоценни камъни.

Ако в други африкански държави можем да погледнем от върха на извисила се планина или да пътуваме с джип на сафари, то тук най-удачно е да се спускаме шеметно с лодки по реки и езера, за да разгледаме подробно държавата, която се намира точно там, където Източната африканската савана се среща със Западната африканска джунгла. Обикаляйки това произведение на девствената природа с население от 24,6 милиона души и компактна площ от 236 040 кв. км, ние попадаме в тропическа гора с два сезона, с уникална растителност и колизеум от планини - коя от коя по-красиви.

Първото ни впечатление е от столицата Кампала, където се преплитат миналото и настоящето на страната и най-силно се усеща пулсът на сегашното й развитие. Също като повечето съвременни африкански държави, и Уганда е имала бурно минало. След като получава независимостта си от Англия през 1962 г. - въпреки ниския си стандарт на живот и негативния удар върху защитените природни райони след ерата на Иди Амин - столицата Кампала се превръща в съвременен град, изпълнен с модерно строителство. Когато кацнахме на летището в столицата, прелитайки над седем планински върхове, то веднага грабна погледа ни със своята ефективност, многофункционалност и интернационалност.

Уганда все още е в период на възстановяване, но е на първо място по ръст на икономиката в цяла Африка. Днес туристите не спират да се връщат отново и отново, за да чуят официалните езици на републиката: суахили, английски и ганда, или за да възстановят уменията си по голф с доминиращо скъпия голфкурс около езерото Виктория или просто за да разгледат отново старата ботаническа градина, препълнена с маймуни акробати и пъстропери тропически птици. Годишно Уганда се посещава от над 350 000 туристи, а приходите от тази дейност само за 2004 г. възлизат на 271 000 долара.

Нашето пътешествие продължава по брега на езерото Виктория до град Зирунгас на югозапад, езерото Едуард и град Рвензорис, за да акостираме на езерото Алберт по протежението на западната граница, опирайки се за финал в югоизточните хребети на планината Елгон. Не взехме спомен само от най-северните части на Уганда, защото ни предупредиха, че единствено там има "елемент на бандитизъм".

В страната има 10 национални парка и няколко други защитени района, които са под международна закрила. Това горе-долу е около 5% от цялата площ на Уганда.

Навлизаме в Източно-екваториална Африка, където отвсякъде ни обграждат тропически дъждовни гори, зашеметяващи езера и реки. Растителността тук не може да бъде сравнена с тази на Кения и Танзания, но в горите на Уганда има специфичен живот, защото са разположени върху девет вулкана. Тях обаче ги считат за "топа" на континенталната фауна. Пътешествието през горите е пълна атракция. Има повече от 20 вида примати, но най-впечатляващи са горилите, които живеят в Планината на горилата. Там прелитат и над 1004 вида пъстропери създания, постоянно кръжащи над, под и около теб и омайващи те с багрите си. Между тях присъстват едни от най-редките видове в света - 16 вида от птицата "рогова човка" и 23 вида "каменни човки" гнездят и живеят в Албертиновия риф, където има и страхотно изобилие от насекоми. В Уганда обаче ме изненада най-вече палитрата от пеперуди с най-различен цвят и големина. Те сякаш постоянно рисуват картини от неповторими багри и визуални магии...

Но нека все пак разкажа за големите атракциони, които сама изпитах в тази разнообразна на вода и планини страна.

За да открием горилите, ни се "наложи" да посетим едни от най-красивите места в Уганда - Бвинди и Вирунгас. Предприехме доста сериозен преход, за да хванем нашата "плячка", чакайки обикновено до половин час. Веднъж обаче това ни отне цели девет часа, но търпението надделя. Занемяхме, когато видяхме тези невероятно колоритни примати. Сблъсъкът със себеподобните в сърцето на майката природа е необясним, неописуем. Всичко в теб се обръща и просто гледаш, гледаш все едно си под въздействието на опиум. Разбира се, открихме и добри места, за да фотографираме шимпанзетата и други примати в Кибала Нешънъл парк и Будонга форест резърв, но срещата с горилите няма аналог...

Едно от митичните места в Уганда, за които от векове се разказват легенди, са т.нар. Планини на Луната. Успяхме с много мъка да стигнем до тях. Покрити със сняг и лед, тези невулканични гиганти се простират на близо 120 км по дължината на границата на Уганда в планината Стенли. Там се намира и третият по височина връх в Африка (5109 м.), до който, разбира се, не стигнахме - все пак не сме катерачи. Успяхме обаче да се докоснем до вечнозелената растителност и бамбука...

Спуснахме се и надолу по течението на Джинджи в лудо надбягване с Нил в серия от стръмни спускания по течението на реката. Моят адреналин беше доста покачен, но за повечето хора, които имах възможност да наблюдавам, това предизвикателство е начин на живот, което продължава чак до Замбези Джордж.

В местността Мърчанс фолс изтича вода от коритото на Виктория с широчина около 50 м. Този водопад е с широчина 7 м и пада стремглаво от 45 м височина. Ако погледнеш отдолу, пред очите ти е огромна каскада, по чийто ръб често се спускат луди глави върху дъски - за авантюристите това може да се окаже най-екстремното приключение в живота...

Навлизайки с лодка във водите на езерото Виктория, стигаме до островите Сиси - 84 на брой, целите обрасли с тучна екваториална растителност. Тук за любителите на птичата фауна няма време за почивка, защото ще искат да запечатат всеки миг с фотоапарата или с камерата си. Това е мястото, което буквално побърква сетивата ти - пъстроперите създания са навсякъде и постоянно те ангажират с непрестанното си движение и изумителни цветове...

Ако трябва обаче да обобщим дивия живот на Уганда можем да го съберем в няколко групи:

  • Планинските горили - успяхме да видим тези внимателни гиганти в парковете Бвинди Импенетрийбъл и Мгахинджа Горила. Те са тук по всяко време, стадният им живот е удивително организиран, но най-интересни са рано сутрин и следобед, когато се занимават с тоалета си или с пощене. Най-впечатляващи са изразителните им физиономии с причудливи мимики.
  • Братята шимпанзета и други примати - повече от 14 вида примати предлага като атракцион Кибели форест нешънъл парк в това отношение. Безспорно шимпанзетата са най-лудите глави като поведение, но тук успяхме да видим и редките така наречени червени колобуси. Освен с весели и закачливи маймуни, паркът е наситен с около 60 вида други бозайници и 335 вида птици.
  • Говорим за птици, а те били в Уганда - за всеки лястовицата е добре позната гледка, но лястовица в Уганда е нещо твърде странно. Мабамба Суомп, езерото Алберт и Нил надолу към Мърчисън фолс са местата, където може да се насладите на изобилието от красиви редки и често срещани пернати. Живописните 23 Албертинови пукнатини в Мгахинджа, Бвинди Импентребъл и Рвензори са местата, където крилатите обитатели на фауната са намерили своя закътан дом. Само и единствено по тези места може да наблюдавате едни от най-редките птици в света - 5 вида папагали, 8 туракос, 12 вида кингфишера, 19 барбети и 3 броадбили, в това число и редкия зелен африкански броадбил. Когато обаче говоря за хвъркати, се сещам и за пеперуди.
  • Феерия от дневни и нощни пеперуди - Семлики нешънъл парк е дом за над 300 вида. Най-големите специалисти от целия свят идват тук, за да наблюдават специалното шествие по пълнолуние на Конго лонг тайлд, или т.нар. Синя пеперуда по време на пълнолуние. Тук се възхищавахме и на не по-малко пъстрите още 220 вида, развяващи крехките си багри на воля и слънце и показващи по най-красивото от себе си.
  • Дивият воден живот в Уганда - най-добрият начин да видиш лъва, слона, бъфалото и ротшилдския жираф, уганда коб или ситатунгата в тази страна е да влезеш в парка на Куин Елизабет с круиз по Параа и да се разходиш в Мърчисън фолс нешънъл парк със спортна или обикновена лодка. Там можеш да се запознаеш с хипопотамите или с крокодилите, които стигат до чудовищни размери...

Отивам си от Уганда със спокойствието, с което ме дари езерото Виктория по време на риболов, и с надеждата, че съм успяла да хвана златната рибка, която изпълнява и най-съкровените желания.Албена Костова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.