Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Африка Карта на света
Търсене
Руанда 

Кърваво прочистване на нацията


През април 1994 година Руанда, малка страна в централна Африка, бе сполетяна от неописуем ужас. Всичко започна, след като президентът на страната загина в тайнствена въздушна катастрофа. Този инцидент, ако е било инцидент, по някакъв начин отприщи демонично насилие. Подейства като сигнал, като искра, която разпали стари вражди. Националното пространство на Руанда е неудобно разделено между две етнически групи, хуту и тутси. В дните и седмиците след смъртта на президента, столицата Кигали и останалата част от страната бяха подложени на неописуемо жестоки грабежи, изнасилвания и убийства. Организираното управление се разпадна. Хиляди невинни мъже, жени и деца бяха изклани. Тълпи млади хора обикаляха улиците, въоръжени с пистолети, ножове и каквото им попаднеше в ръцете, за да убиват други човешки същества ­ техни съграждани ­ като животни. Повече от един милион бежанци панически се спуснаха да бягат през границата. Западните държави събраха набързо гражданите си и ги транспортираха на безопасно място. В Кигали, където бандите продължаваха да се сражават помежду си, навсякъде се търкаляха разлагащи се трупове ­ по улиците, в църквите. Мъртъвците бяха пръснати из града като парцалени кукли, захвърлени на боклука. Купчини тела бяха заривани в изкопани набързо масови гробове ­ недостойно, как да е. Блещукащите светлинки на обикновеното приличие и гражданското чувство трепнаха и изгаснаха, а Руанда потъна в нещо като непрогледна нощ. Страната не излезе от това състояние на анархия и абсолютно зло с месеци. После настъпи мир на изтощение. Властта бе поета от ново правителство, което наложи някакъв контрол над силите на смъртта. Голям брой бежанци се върнаха изтощени през границата. Кой обаче може да каже какво очаква Руанда в бъдеще? Нещо повече ­ проблемите на Руанда отекнаха в Бурунди и повлияха върху съдбата на Конго.

Руанда изглежда далече от живота на Запада. Подозирам, че много европейци, американци или японци, когато са чели за убийствата или са гледали новините по телевизията, са си казвали, че тези кланета нямат нищо общо с тях или техния свят. Може би са си мислили, че в онази далечна африканска страна цивилизацията е само едно тънко було върху наследената диващина. Може би са си мислили ­ с нещо повече от намек за расизъм, ­ че Руанда е примитивна страна. Алжир ­ още една страна с кървави кланета ­ също е в Африка. Обаче по времето на кланетата в Руанда, в Босна, в самия заден двор на Европа, се разиграваше друга кошмарна драма. И ако европейците можеха да свият рамене и да махнат с ръка (Балканите открай време са непоправим хаос), какво да кажем за Северна Ирландия или за бръснатите глави в Германия? Имаше множество зловещи, неописуеми, кървави войни в покрайнините на някогашната Съветска империя, в Армения, Азербайджан, Таджикистан, да не говорим за планините от трупове в Чечня, която е в границите на Русия.Лорънс Фридман: Хоризонталното общество


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.