Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Испания 

Населено място: 

Олимпийски игри

След две безуспешни кандидатури през 1992 г. Барселона е избран да организира олимпиадата. На 17 октомври 1986 г. президентът на Международния олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч провъзгласи каталунския град, където той е роден, за домакин на игрите. От тази дата започва период на сериозна подготовка, за да може Барселона да изгради най-модерните спортни съоръжения и да организира една от най-запомнящите се олимпиади. Съоръжението "Анийо олимпико де лос хуегос", което е изградено в подножието на планината Монджуик, се превръща в най-модерната инфраструктура в Барселона. Силно впечатление прави и стадионът с капацитет 65 000 седящи места, както и спортната зала "Палау сант Джорди", проектирана от японския архитект Арата Исозаки. Също така по това време са изградени плувният комплекс "Пикорнел", Националният институт за физическо възпитание на Каталуня и Международният център за радио и телевизия. Трябва да се отбележи, че футболните срещи от предварителната фаза на олимпиадата се провеждат в градовете Сарагоса и Валенсия.

На няколко пъти Испания е кандидатствала безуспешно за домакини на олимпийските игри. През 1924 г. Барселона представя своята кандидатура, но не успява да организира игрите, които тогава се провеждат във френската столица Париж. Дванадесет години по-късно гражданската война в Испания пречи на каталунския град отново да организира игрите. През 1972 г. Мадрид представя своята кандидатура, като според първоначалната идея водните дисциплини на игрите трябва да се състоят в Барселона. В крайна сметка обаче Мюнхен е избран за домакин. На 25 юли 1992 г. мечтата на всички испанци се сбъдва, след като Антонио Ребойо със стрела, изстреляна от лък, успява да запали олимпийския огън на стадиона в Барселона.

Испанските спортисти се представят сравнително добре на игрите и печелят общо 16 медала, като имат по един златен на футбол и хокей на трева.Стефан Кирянов


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.