Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Америка Карта на света
Търсене
Сен Пиер и Микелон 

Населено място: 

Красива природа и многовековна история

Паметник на загиналите в морето рибари построен в Сен Пиер
Паметник на загиналите в морето рибари построен в Сен Пиер

"Туристът, за когото чашата е полу-празна, би казал, че френските острови не са нито прелестни, нито космополитни, нито впечатляващи. Аз приемам друга тактика: Те са по-добри от истински, по-скоро уязвими и богати на история. Странна смесица от Канадски рибарски град и Франция. Сен Пиер и Микелон не са нищо друго, освен самите себе си."

Катрин Ашенбург, Ню Йорк Таймс

Сен Пиер и Микелон се намират на юг от канадската провинция Нюфаундленд, на около 1300 км североизточно от Бостън. Територията им е 242 кв.км, бреговата линия е 120 км. Населението е около 7000 души.

Част от Република Франция, те са последен остатък от някогашната голяма колониална френска собственост на този континент. Днес, те са съвременни френски градове и една от най-оригиналните дестинации в цяла Северна Америка. Въпреки, че риболовът е бил основна част от промишлеността от векове, островът е свидетел и на войната, депортирането, революцията и на ембаргото. Освен с многовековната си история, Сен Пиер и Микелон са чудесна дестинация и заради мекия си климат, красивата природа, чистия въздух и гостоприемството на местните жители.

Сен Пиер е търговски и административен център на островите. С население от 6500 души, инфраструктурата е съвременна и градска. Хората са наследници на баските, бретонците, нормандците и др. Ил о марен (Морския остров) е малък остров, разположен срещу пристанището на Сен Пиер, остров-рибарско селище със 600 души. Съвременните риболовни техники способстват плавното обезлюдяване на острова. Днес, Ил о марен е жив музей и уникален прозорец към миналото. От северната му страна се намира село Микелон, населено от около 600 души, предимно баски и акадианци. Дивите животни са в изобилие на острова ,за разлика от намиращия се на юг остров Ланглейд. 8–милната пясъчна дюна между двата острова е причина за над 500 корабокрушения. Южно от Микелон, Ланглейд е много различен, но все пак красив остров, заобиколен от стръмни скали. Има специални ферми за отглеждане на животни. Ланглейд е любима лятна резиденция за островитяните. Има още много други острови около Сен Пиер и Микелон, но те не са толкова лесно достъпни. Въпреки това обаче, някои наблюдатели на птици и любители на природата понякога успяват да посетят тези недокоснати екосистеми. Тези острови включват Ил о Венкьорс (l'Ile aux Vainqueurs – острова на победителите), Ил о Пижонс (l'Ile aux Pigeons – Остров на гълъбите), Гран Коломбие (Grand Colombier – Големия гълъбарник) и Ил Верт( l'Ile Verte-Зеления остров).Андрей Цеков, УНСС - спец. Туризъм


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Сен Пиер и Микелон - История, пътеписи, туризъм, забележителности, хотели
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.