Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Карибски басейн Карта на света
Търсене
Белиз 

Корсарите са първите бели заселници


В Белиз през XVI век пристигат първите испански конквистадори, които по-късно почти напълно унищожават цивилизацията на маите. Самите испанци обаче са смятали Белиз за затънтено място и са го използвали най-вече за добива на кампеш - тропическо дърво, от което се прави боя. Въпреки че са били господари на Белиз, испанците не са я управлявали. Липсата на ефективна и силна власт в малката държава и безопасния риф край бреговете и са привличали през XVII век английските и шотландските пирати. Когато в началото на XVIII век пиратството е обявено за незаконно и заловените корсари са били заплашени от бесилка, много от тях се установяват в Белиз и започват да работя в добива на дърва. Към края на XVIII век Великобритания завзема Белиз или по-точно я присъединява към своите колонии. Това става през 1798 г., когато британците разгромяват Великата испанска армада, властвала дотогава в Тихия океан.

Местното население са маите и карибските индианци. През 1862 г., докато САЩ е разкъсвана от Гражданската война и не може да наложи така наречената доктрина на Монро, според която Западното полукълбо не може да бъде колонизирано, Великобритания вписва Белиз като колония на Британски Хондурас.

Началото на XX век е тежък за Белиз. След края на Втората световна война икономиката на карибската държава, е много слаба, появяват се идеите за независимост и отделяне от Британската империя. Радетелите за независимост успяват донякъде да реализират желанието си през 1962 г., когато се създава смесено правителство. Започва оформянето и на демократичните политически партии и институции. През 1965 г. правителството решава да построи новата столица Белмопан.

Истинската независимост на Белиз става реалност през 1981 г., когато Британски Хондурас официално признава страната за отделен член на Британската империя. Сега държавата е парламентарна република. Премиерът Саид Муса е на власт от 1998 г. като основно правителството се занимава с укрепване на икономиката. Приоритетните и силно развити отрасли, освен туризма, са земеделието, дърводобива и риболова.

Белиз не е участвал в нито една война, но това не значи, че е живяла спокойно. Конфликтите, както обикновено се случва, са със съседите - в случая Гватемала. На няколко пъти двете държави са на ръба на война, заради спор за територия. През 1972 г. Гватемала заплашва за пръв път Белиз с война. Налага се Великобритания да изпрати свои войски, които да въздържат карибските държавици от бойни действия и да осигури, че конфликтът ще се реши на масата на преговорите.

Близо 20 години след това в региона цари спокойствие. През 1992 г обаче, новото правителство на Гватемала поставя под съмнение териториалната цялост на Белиз. Отново в страната пристигат британски войски. И досега там има неколкостотин войника от Великобритания.

Напрежението между съседите се уталожва в известна степен през 2001 г., когато двете страни подписаха договор за спорните земи и правата за риболов в Карибско море. Добрите отношения обаче се развалиха отново, когато Белиз заплаши да разруши две гватемалски села, които според него са на грешната страна на границата.Антон Дойков


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.