Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Карибски басейн Карта на света
Търсене
Хондурас 

Изключително примамлива туристическа дестинация


Полицаи със сивопепеляви камуфлажни униформи нахлуват с кучета в автобуса! Стоп! Това не е кадър от филмов екшън, а се случва на хондураската граница преди влизане в страната.

Търговията с дрога отдавна се е превърнала в доходоносен бизнес в Централна Америка, затова и мерките за сигурност не впечатляват свикналите почти на всичко жители от този регион.

Хондурас е втората по бедност страна в Западното полукълбо след Хаити, а в последните две години дори оспорва първенството, тъй като върви още по-назад в развитието си, научавам още при влизането си в тази държава от местен жител. Но нека се убедя сам.

Пристигаме в Тегусигалпа - мамма миа! "Добре дошли в столицата", гласи огромен надпис, но не той, а гледката, която се разкрива пред погледа, е потресаваща. Сигурен съм, че ако се направи класация, прочутите фавели (б.а. - бедняшки квартали) в Рио де Жанейро ще имат сериозна конкуренция. От двете страни на пътя се зареждат къщи от глина и пръст, с ламаринени покриви, в които канализацията е понятие от научната фантастика. Отвсякъде те стрелкат погледите на облечени в дрипи, а пейзажът се допълва от легени и висящо пране, изпрано незнайно къде и с каква вода. "Жилищните комплекси" са накацали като по неписано правило (б.а. - така е и в Рио) живописно по многобройните хълмове, ограждащи града. Всъщност на езика на местните индианци Тегусигалпа значи "Сребърния хълм" но той не е нито един, а още по-малко пък сребърен. Гледката е и красива, и страшна! Фавелите могат да се гледат и снимат само от разстояние, защото посещението им дори посред бял ден и особено от чужденец никак не е препоръчително. А когато падне мрак, те светят призрачно, ревниво пазейки страшните си тайни.

Столицата на Хондурас е истински търговски Вавилон! Когато човек тръгне из централната част на града, има сериозна опасност да се обърка или дори загуби. За да се ориентираш, трябва да си отваряш очите не на четири, а на осем, да си пъргав и бърз като пантера, слаломирайки между канонадата от сергии, автобуси, коли, хора и животни.

Влудяващият пазарен хаос те кара да си мислиш, че сергиите в Илиянци изглеждат като лъскавите магазини по изисканата берлинска улица "Курфюрстендам". Продава се абсолютно всичко, което може да роди човешката фантазия - разнообразни плодове и зеленчуци, галантерия и кинкалерия в изобилие, сувенири, фланелки, шапки, чанти, бельо, димят скари. Може да се пазарува и с щатски долари, а иначе местната парична единица е лемпира като един долар се разменя за около 18 лемпира. Отвсякъде ехтят виковете на търговците, заглушавани единствено от пронизителните клаксони на автомобили, бусове и камионетки. Тук трафикът е истински ад, който засенчва прословутите задръствания в Атина или Истанбул.

През Тегусигалпа протича река Чолутека, а редица мостове свързват двете части на града. Почти пресъхналата река ми се видя като мръсна вада, но през дъждовния период става страшно. През ноември 1998 г. вследствие на ураган невиждани тропически порои връхлитат столицата, Чолутека приижда, водната стихия достига до два метра височина и стотици жители намират смъртта си в мътните води.

На първо място на пазара са бананите и това съвсем не е случайно. Именно от Хондурас тръгва понятието Бананова република с което са известни доста от страните от Централна и Южна Америка. Търговията с банани за САЩ се разраства изключително много в началото на ХХ век, а този факт, допълнен и от послушното поведение на страната спрямо Големия брат от север, напълно илюстрира популярната сентенция, че Хондурас е "задния двор на Америка".

Туризмът обаче е бъдещата индустрия на страната. Когато я напусках, на границата двама души ме помолиха да попълня анкетен лист с мнението ми за туризма в Хондурас. И това съвсем не бе случайно! В началото на миналата година в авторитетния американски вестник "Вашингтон пост" бе направена своеобразна класация на десетте най-примамливи туристически дестинации в света, като едно от местата се заемаше от Хондурас. Тук е любопитно да добавя, че в челната десетка фигурира и България. Останалите страни са Бахамите, Ботсвана, Еквадор, Монсерат, Нова Зеландия, Северна Манитоба, Тайван и... Атина (б.а. - явно се има предвид само столицата на южната ни съседка).

Многобройните атрактивни плажове по карибската крайбрежна ивица на страната с дължина 400 мили ги правят почти толкова конкурентни, колкото туристическите перли на Белиз или Коста Рика. В тропическите джунгли на страната се намират 80 процента от рядко срещани животински видове и природни красоти. Не е никак случаен фактът, че докато на номерата на автомобилите в останалите страни от региона пише например "Никарагуа - Централна Америка", тук надписът е: "Пазете горите - Хондурас".

Заливните острови са друга атракция, за които скоро ще се говори много. Към тях задължително трябва да добавим и руините от времето на маите, намиращи се в Копан (б.а. - над 300 километра северно от столицата, близо до Сан Педро Сула) - едни от най-важните археологически находки в Централна Америка.

Засега туризмът заема около 18 процента от икономиката на страната, през последната година приходите са над 400 милиона щатски долара, като са осигурени близо 85 хиляди работни места, което е изключително много за страна, където безработицата е огромен проблем. Вече е ясно, че бъдещето на "банановата република" Хондурас принадлежи на туристическата индустрия.Румен Пайташев


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.