Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Карибски басейн Карта на света
Търсене
Коста Рика 

Зелено бижу между два океана


Когато Христофор Колумб през 1502 г., при последното си пътуване в Западното полукълбо, открил тази тясна ивица земя, съединяваща двете части на новия континент, забелязал, че местните индианци носели много златни украшения. Оттам дошло името й - Коста Рика, което на испански означава Богат бряг, разположен на два океана - Тихия и Атлантическия. Наричат я още "зеленото бижу на Централна Америка", защото прилича на голям защитен парк със стотици природни обекти, вулкани, резервати, кафейни и кокосови плантации, археологически паметници и исторически места. Към това зелено богатство трябва да се прибавят 205 вида бозайници, 874 вида птици, 218 вида влечуги, 160 вида земноводни, 130 вида риби, поставени под защитата на ЮНЕСКО. И стотици горещи извори, гейзери и ледени езера в кратерите на вулканите, бързи реки и водопади. Плюс дългите брегови ивици с безкрайните пясъчни плажове.

Най-благоприятният сезон за посещение на Коста Рика е до края на май, защото след това започва дъждовният период. Една туристическа екскурзия от България за 13 дни дава възможност да се видят много от забележителностите на страната, всичко в рамките на чудесна почивка в някой от красивите океански курорти, сред които е и Гуанакасте.

В Коста Рика за тези, които биха искали да помързелуват, са плажовете на Пасифика. За любителите на приключенията има възможности за екскурзии през джунглата (пълна с маймуни, каймани, екзотични орхидеи и пъстри птици); за пътуване до някой от действащите вулкани или за речен круиз сред вечнозелени гори. Може да изживеете емоциите на Тарзан - завързани на въжета, прелитайки на стотина метра височина сред дърветата и техните обитатели.

Местните хора, наричани тикос, са потомци на испанските имигранти - креолите. Колкото пъстра и многообразна е природата, толкова разнообразна и вкусна е кухнята им, богата на зърнени храни, плодове, зеленчуци и морски деликатеси, екзотични ястия с пилешко и телешко. На някои ще се стори странно за закуска да получат например ориз с черен боб, наречен гало пинто, сервиран с яйца на очи и царевични питки. Затова пък специалитетът засища за цял ден и е добър за българи. В атлантическия регион Лимон повечето ястия се приготвят от кокосово мляко, ориз и риба. Сред най-ароматните напитки тук, разбира се, е кафето, което се слави като едно от най-добрите в света.

Опознаването на Коста Рика естествено започва от едномилионната столица Сан Хосе, разположена в централната и най-плодородната част на страната, между вулканични вериги. Улиците са широки, просторни, потънали в тропическа растителност. Неколкочасовата разходка включва посещение в Градския музей сред колекции от индианския бит и индианското изкуство, безценни златни украшения от доколумбовата епоха. А така също Националния театър, строен в началото на ХIХ век и предназначен за опера; Националния музей - някогашна военна крепост; Парламента и Съда; стария централен затвор, превърнат сега в увеселителен парк. По време на разходката се минава покрай парка Ла Сабана и резиденциите на чуждите посланици в страната, покрай Катедралата и националния стадион. За отдих може да влезете в някое от многобройните кафенета на Площада на културата или Площада на демокрацията. Основната парична единица в Коста Рика е колон, като един долар се разменя за 210.

Пътят от столицата към Гуанакасте минава сред безкрайни плантации от кафе, захар, ориз, какао, тръстика, бананови и сандалови гори. Никъде няма да видите казарми и военни поделения, защото Коста Рика е единствената страна в Латинска Америка, която няма собствена армия. Обикновено се пътува с микробус по Панамериканската магистрала. Първата цел е вулканът Поас (2708 м), откъдето гледката е изумителна. Вулканът е действащ, а едно от най-големите му изригвания е било през 1910 г. На върха има два кратера, над които непрекъснато се издигат пушек и пепел. В единия се е вдълбала 300-метрова пропаст, изпълнена със серен дим, а в другия се е образувало красиво тюркоазено езеро.

Условно казано, следваща спирка са градините на река Ла Пас с пет водопада, изсипващи се от свежата зеленина на тропическите гори. Друг туристически маршрут води към река Сарапики, където може да си позволите двучасов речен круиз чак до сърцето на джунглата, съпроводен от неизбежните маймуни, крокодили и стотици птици. На връщане пътят минава през националния парк Браулио Карильо с необятните му гори и красиви водопади.

На път към провинция Гуанакасте обаче задължително преминавате през областта Аренал. И изваждате късмет, защото тук са две от най-големите забележителности на Коста Рика - Ареналските окачени мостове (15 на брой с дължина от 5 до 100 метра, пресичащи тропическата гора) и националният парк Кано Негро - дива природа с водопади, пещери и гори резервати, обитавани от стотици видове животни - маймуни, игуани, ленивци... Тук е и най-голямата колония от корморани, а покрай брега на реката - от каймани и гигантски костенурки А над всичко се издига вулканът Аренал.

Провинция Гуанакасте на Тихоокеанското крайбрежие е сред най-красивите в Централна Америка - със стотици мили чисти плажове, бели и черни фини пясъци и заливи, обградени от палмови горички. Хотелите и мотелите предлагат модерни форми в съчетание с местна архитектура. Областта е известна и с големите си резервати и невероятното многообразие от животински и растителни видове, както и с калните си бани. Оттук по желание може да се включите в еднодневни екскурзии - езда в Луена Виста и посещение на горещите извори, круиз по река Коробичи, посещение на националния парк Ринкон де ла Виеха или резервата Пало Верде.
Не бива да се пропуска град Фламинго, който се намира на западния тропически бряг на Гуанакасте. В него има главно хотели, магазини, заведения и възможност за водни спортове, езда, сафари с лодки, кану, катерене и разходки сред националните парковете Пало Верде и Санта Роса.Рая Евгениева


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.