Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Гърция 

Населено място: 

Ресторант Древни вкусове

Платон никога не е ял картофи. Сократ е изпил фаталната чаша с бучиниш, без да опита вкуса на спагетите, а сънародниците му са минавали без домати, захар, портокали и любимите удоволствия на съвременните гърци - кафе и цигари. Древните гърци са сръбвали разредено вино цял ден и се излежавали на удобни дивани след маратонски сесии по плюскане и къркане. Съвременните гастрономи обаче имат възможността да опитат вкуса на древната диета.

В атинския ресторант Древни вкусове сервират ястия, които ги няма в никоя таверна. Те са били на мода преди хиляди години - от времето, когато Партенонът е бил нова постройка, а концепцията за бързо хранене е била извън времето и пространството. "Това е начин за пътуване в миналото и да се пробва как е било в древността. И може да бъде особено вълнуващо сега, по време на олимпийските игри", казва Сули Адами, която върти ресторанта със съпруга си и е извадила рецепти от древногръцки текстове.

Под нежната музика от арфа и флейта сервитьори в традиционни туники носят плата с козе месо, гаванки с пюре от леблебия, сладко-кисели скариди, салата от млад синап, стафиди и нарови зърна и десерти от сушени плодове, кисело мляко и мед. Средиземноморската кухня е наследила традициите си от древните гърци, твърди Адами. Ястията в ресторанта й са много хранителни и изобилстват от пресни зеленчуци. За разлика от сегашния напрегнат и забързан живот, повечето гърци преди 2500 години са имали време, за да се стремят към здравословно хранене и физически упражнения, тъй като робите са готвели. Тогава имало доста лекари и хората са внимавали с какво се хранят. Даже се препоръчвала специфична хранителна диета за млади и стари хора, както и за атлети, обяснява Адами. На спортистите се давали ядки, кисело мляко, плодове и пресни сирена. След V в. пр. Христа те ядели най-често козе месо заради малкото мазнина в него.

Много от ястията в четирите ресторанта Древни вкусове - в Атина, Пирея, о. Миконос и Дюселдорф, се правят по рецепти от текстовете на древногръцкият учен Атинеос, който е посветил живота си на изучаване на гастрономията преди около 1800 години. Не е изненада, че древните гърци са били големи пиячи. Те почвали да къркат още на закуска и продължавали до идването на дневната жега, когато се опъвали на наклонени дивани на лявата страна, за да помогнат на храносмилането. Носели бръшлянени венци, които отваряли порите на лицето.

Римляните мислели, че не трябва да натоварват сърцето и затова полягали на дясната страна. Но това ги направило дебели с големи кореми, а и те често повръщали, твърди Адами. А гърците, както сочат изображенията по глинени съдове и барелефи, били слаби и стройни като истински атлети.

Главният готвач в ресторанта Димитрис Кехрис понякога се упражнява в усъвършенстването на древните рецепти в продължение на месеци, преди да предложи ястията на клиентите. Някои от тях просто не стават за днешните вкусове. Като сосът от ферментирала риба или смесицата от момици, гарнирана с цветове от рози. Кехрис казва, че се стреми да избегне ястия, при които клиентите си тръгват с натежали стомаси. Той предлага задушено свинско със сини сливи, но някои странни древни деликатеси като щурците например са изключени от менюто.Стела Караджова


форум на пътешественика
5 мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.