Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Гърция 

Населено място: 

Потъващ и възкръсващ

Остров Санторини е огромна маса от застинала вулканична лава
Остров Санторини е огромна маса от застинала вулканична лава

Островите са като вариации по една и съща тема. Обикновено създават чувство за хармония и спокойствие. Асоциациите са приветливост, гостоприемство, топлина, нежност - всички цветове, очертания, детайли водят в тази посока. Санторини е точно обратното - див и стряскащ, формите и цветовете му са страховити. Островът всъщност е огромна маса от застинала вулканична лава, идваща направо от дълбините на земното кълбо. Историята му е не по-малко плашеща. Остров Санторини няколко пъти потъва в морето и се ражда отново. Изригвания на вулкани и земетресения заличават цивилизацията на острова на няколко пъти през хилядолетията. Според изследователите островът ще продължи да се издига през идните години и един ден ще се върне към първоначалната си форма - затворен пръстен.

Една от най-големите катастрофи настъпва някъде през 1450 г. преди Христа. Вулканът изригва и следва земетресение, което потапя 84 кв. км земя с тътен, който според историците е бил чут чак в далечните земи на сегашна Норвегия. Природното бедствие образува огромно цунами с височина 250 м. Със скорост от 350 км в час вълната връхлита за по-малко от час остров Крит и помита цялата минойска цивилизация, която тогава е в разцвета си. Последният земетръс без изригване на вулкана е регистриран през 1956 г. Той разрушава всичко на острова, а 80 души загиват.

В днешни дни сигурността на жителите на Санторини до голяма степен е гарантирана. Остров Санторини е опасан с измервателни уреди и геолозите гарантират, че могат да предскажат дали ще има земетресение или вулканично изригване до една година напред във времето - достатъчно, за да могат хората и туристите да бъдат евакуирани. Забележителното е, че архитектурният стил на новопостроените къщи и вили винаги се запазва - всичко изглежда сякаш винаги си е било така.


Санторини е див и стряскащ, а формите и цветовете му са страховити Според изследователите остров Санторини ще продължи да се издига през идните години и един ден ще се върне към първоначалната си форма - затворен пръстен

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.