Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Гърция 

Населено място: 

Гръцки овчар е героят на игри в Атина през 1896 г.

Новината, че първият участник в маратона се приближава към Олимпийския стадион, е била съобщена с оръдеен изстрел. Тълпата от 100 000 души е затаила дъх и противно на прогнозите се е надявала на победа за домакините. Публиката от 1896 г. е надала рев, когато плувналият в пот Спиридон Луис се появил на стадиона, превръщайки се в първия олимпийски шампион на Гърция след повече от хиляда години.

За френския благородник Пиер дьо Кубертен - човека, на когото се дължи възкресяването на олимпиадите - това е кулминационният момент на първите съвременни игри. "При влизането на Луис на стадиона сякаш заедно с него навлезе и цялата гръцка античност", припомня си Кубертен в своите мемоари. "Надигнаха се радостни възгласи, каквито не бях чувал дотогава. Това беше един от най-невероятните спектакли, които съм запазил в съзнанието си", пише той.

През 2004 г., след цял век, през който Атина беше пренебрегвана в полза на други велики градове, олимпийските състезатели се завърнаха върху свещения мрамор на стадион "Панатенеа". Тук те намериха коренно променени игри. Когато Луис, овчар без никакъв опит като бегач, триумфира в първия маратон, той е бил награден със сребърен медал и с венец от маслинови клонки. Завършилият на второ място Харилаос Василакос е получил бронзов медал и корона от лаврови клонки, както и всички останали подгласници на шампионите. Третото място не е носело нищо повече от почетно споменаване, а златни медали е нямало изобщо.

Стотиците жени спортистки, се събраха през 2004-та в съвременна Атина, биха били шок за тълпите на първите подновени игри, които са били изключително само за мъже. Около 241 спортисти се състезават през 1896 г. според архивите на Международния олимпийски комитет (МОК), скромен брой, който едва би достигнал за средно голям национален отбор тази година. Класирането по медали през 1896 г. обаче би изглеждало познато на съвременните фенове на спорта, след като САЩ доминират с 11 победители, а домакините са на второ място. Но окончателното класиране е объркано от факта, че не е имало национални отбори, а състезатели са били туристи или зрители. Отбор с участието на няколко нации дори печели медал.

Първият олимпийски шампион след 1527 години е бил студентът по право в Харвард Джеймс Конъли, който сам плаща пътните си разноски, за да заеме първо място в тройния скок, второ място в дългия скок и трето място във високия скок. Първата олимпиада не е толкова мащабно събитие, колкото ще бъдат 28-ите игри, като разполага само с четири съоръжения. Мястото за провеждане на всички състезания без тези в колоезденето, плуването и фехтовката е стадион "Панатенеа". Той е построен на мястото на античния стадион за срокове, които биха накарали днешните организатори да се изчервят. С помощта на дарение от 3.2 милиона долара от Джордж Авероф, богат грък, живеещ в Александрия, стадионът е завършен за 18 месеца.

През 2004 г. елегантната мраморна подкова бе домакин само на състезанията по стрелба с лък и на финала в маратона, като за останалите мероприятия бе заменена от модерния Олимпийски стадион, носещ името на Луис. Той е разположен в северния квартал "Маруси", някога дом на героя в бягането на дълго разстояние и на овцете му, превърнал се днес с гъсто застроен район, предпочитан от международни организации за техните главни квартири в Гърция. Изненадващо артистично оформеното съоръжение със 70 000 места надмина античния си еквивалент със само 10 000 места. Като се добавят местата за правостоящи по околните хълмове, някои оценяват тълпата, събрала се за финала на маратона през 1896 г., на над 100 000 души.

Докато зрителите през 2004 г. следяха водачите в маратонското бягане на гигантски екрани, техните предшественици от 1896 г. са разчитали за новини на ездача, който галопирал от старта в селището Маратон, за да влезе преди бегачите. Мерките за сигурност на първите съвременни игри биха се сторили драконовски дори и на тези, които организираха охраната през 2004 година, когато войници, въоръжени с пушки, бяха разположени на входа на всеки ред по трибуните на стадиона. Страховете на организаторите обаче са били свързани по-скоро със струпването на прекалено много хора, отколкото с международния тероризъм.

Австралийският шампион Йън Торп едва ли би се зарадвал на задачата, пред която са били изправени предшествениците му в състезанията по плуване. От пристанището в Пирея те са превозени навътре в морето, след което са им казали да плуват обратно. Алфред Хайос, наричан "Унгарския делфин", по-късно си спомня, че страхът от удавяне го е вдъхновил за историческата двойна победа на 100 и 1200 м свободен стил. "Трябва да призная, че треперех при мисълта за това, което може да се случи, ако получа схващане от студената вода. Волята ми за живот напълно надмина желанието за победа", казва Хайос.

Комерсиалните придобивки под формата на бонуси и рекламни договори, които получават съвременните победители, правят наградите, предлагани на техните аматьорски предшественици, да изглеждат нищожни, но трудно може да бъде достигнат стилът на маратонеца Луис. Докато се приближавал към финалната линия, той бил съпровождан от от двама принцове, а придворни сипели бижута върху него от VIP трибуната. Много богат гражданин се опитал да предложи на Луис чек за 10 000 френски франка, но според Кубертен чекът е бил отказан.Петко Геройски


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.