Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Карибски басейн Карта на света
Търсене
Барбадос 

Раят от картичкитe


Ако се чудите къде е Барбадос (или Барбейдос) и какво точно представлява, дoстатъчно е да си представите белия пясък, светлозелената вода и крайбрежните палми от най-популярните тропически картички. Островът от Карибския архипелаг има около 700 кв. мили площ и е мечтата на всеки истински пътешественик, който сънува екзотични страни. Директно до Барбадос може да се отиде само с полет на "Бритиш Еъруейз". Нищо чудно, след като малката парламентарна република е част от Британската общност, а сред посещаващите я туристи най-много са англичаните, следвани от американците и (колкото и странно да звучи) от жители на съседните острови. Най-удобен е сутрешният полет в 5 часа от София на британската авиокомпания, като същия ден се прави връзка до столицата Бриджтаун. Връщането е отново до летище "Гетуик", но "Бритиш Еъруейз" осигурява безплатно превозване на пътуващите за България с автобус до летище "Хийтроу", откъдето се взема веднага редовния полет Лондон-София. Най-ниската цена на билета (economy class) е 850 евро за ниския сезон (24 декември - 30 юни и 16 август - 16 декември). През останалото време пътуването струва 910 евро. С бизнес класа цената е 3100 евро. Към сумата на билета трябва да се прибавят летищната такса от 120 евро и още 20 евро такса за обслужване, начислявана на всеки билет.

Основното забавление на острова естествено е свързано с вълните и плажа. Барбадос е водоразделът между Атлантическия океан и Карибско море. Затова източният бряг е подходящ за любителите на екстремни усещания - сърфинг и яхтинг. Докато западния, който се мие от морето, предполага семейни забавления, безметежно плацикане в топлата и кристално чиста вода и плажни усамотения. Само че трябва много да се внимава - слънцето там "хапе", тъй като лъчите падат почти отвесно на земната кора (знаят го всички отличници по география). Може да изгорите за минути, без да усетите, и след това да прекарате почивката под чадъра или на плажния бар. Не че това е неприятно, разбира се. Тогава едно от основните ви удоволствия може да стане рам пънч или "коктейлът на плантатора", който е една изключително приятна червено-розова смес от няколко вида ром, ликьор, плодов сок и лимон. И най-важното - на другия ден не боли глава!

Пригответе се да свикнете на първо време с две неща - влажния климат (с който, между другото, се свиква на втория ден) и обслужването. "Стафът" навсякъде е много приветлив и услужлив, но не искайте от него невъзможното - например да ви донесат сандвича и бирата за по-малко от час и половина. Нищо че има клиенти само на още две маси. Кой знае защо за храната се сещам най-накрая. Може би защото на фона на всички вълнуващи изживявания яденето остава на последно място. Основно блюдо, разбира се, са плодовете - манго, кокос, папая, ананас, няколко вида пъпеши, диня... Следва рибата. Най-популярно е месото от делфин, на което местните казват "махи-махи". То обаче няма нищо общо с рибата махи-махи, разпространена например на Хавай. Друга вкуснотия е летящата риба - недопустимо е да биете път дотам, без да я опитате.Валерия Стойкова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.