Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Америка Карта на света
Търсене
Колумбия 

Населено място: 

Колумбийското кафе


Колумбия е вторият най-голям производител на кафе в света след Бразилия. Първите дръвчета са донесени в страната през 1808 г., от мисионери йезуити. Според една легенда братята насърчавали паството си да отглежда кафявите зърна в знак на покаяние пред бога.
Днес кафето е от изключителна важност за икономиката на Колумбия. Доказателство за това е фактът, че всяка кола, която влиза в страната, се пръска със специални препарати, за да се предотврати разпространението на болести, които биха могли да увредят ценните дръвчета. По принцип географското положение и климатът благоприятстват отглеждането на кафе в Колумбия, но и самата държава полага сериозни усилия за развиването на индустрията, на която се дължат 20 на сто от приходите, инкасирани от износа на стоки.

В периода от октомври до ноември, когато се събира основната част от реколтата, служители на Националната федерация на производителите на кафе в Колумбия провеждат във всички близо 300 000 плантации проверки за установяване на санитарните условия, състоянието на дръвчетата и качеството на добиваните зърна. Чак след като инспекторите се убедят, че те отговарят на всички изисквания за размер, цвят и влажност, продукцията може да потегли към борсата. Там от произволни чували се взима проба, която отново се разглежда от специалисти, и само най-доброто от събраното кафе се продава за по-нататъшна обработка.
След като обвивката на зърната е отстранена, предстои още едно изпитание за качество - част от тях се изпичат, приготвя се кафе и специална комисия оценява аромата, киселинността и тялото на напитката. Едва тогава федерацията дава своето окончателно одобрение и стоката може да напусне страната.

Резултатът от тези драконови мерки, е че колумбийското кафе е известно по цял свят с постоянното си качество. Докато Бразилия е гигант в категорията на масовите производители и предлага изгодни зърна за всеки вкус, Колумбия изнася единствено арабика, обработена по мокрия метод.

Освен със строгия контрол върху качеството Колумбия печели на международните пазари и с добре разработена маркетингова стратегия. В резултат на масирана рекламна кампания страната успя да превърне своя национален продукт в един от най-популярните в света и особено в САЩ. В последните години едва ли има американец, който не е чувал, колумбийското кафе е с „най-богатия букет", каквото и да означава това.

Основните сортове в страната са „Екселсо" и „Супремо". Официално разликата между двата вида е само в размера, но всъщност зърната „Супремо" се отличават с по-леко тяло, подчертано сладък вкус и силен аромат, докато „Екселсо" са по-меки и имат по-висока киселинност.

Въпреки безспорно добрата слава на колумбийското кафе едва ли може да се каже, че то е най-хубавото на света, тъй като това в крайна сметка е въпрос на вкус. Много специалисти смятат, че тези зърна отстъпват например на кафето от Гватемала, което е с по-изискан и характерен аромат, или на някои арабики от Индонезия, които се отличават с кадифена плътност.

Основните качества на колумбийското кафе са неговата добра киселинност, балансирана със средно тяло, и специфичният карамелен вкус, който изпълва устата. Тези характеристики го правят отлично за консумация без смесване с други зърна. И въпреки че съчетаването му често е трудно, следната смеска от три арабики дава много добри резултати при приготвяне в шварц-машина:

  • 40% Колумбия
  • 30% Гватемала
  • 30% Мексико


в-к Пътешествие бр. 4


форум на пътешественика
1 мнение


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.