Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Америка Карта на света
Търсене
Колумбия 

Населено място: 

В джунглата на Амазония


На 19 януари (Богоявление) се решихме да влезем джунглата на Колумбийска Амазония и
с Божия помощ да излезем
живи и здрави!

Със специалната радио-кола отидохме до селището на племето Уйтото, което е разположено в началото на джунглата.

Шаманът ни чакаше за да влезем в тяхното светилище - 30 м широко в диаметър, покрито с палмови листа и побила около 100 човека. Вътре в средата са съоръженията за: триене, пресяване и печене на коката. Зад триметровия Божи кръст имаше идол висок до пет метра човешка фигура с опашка, вместо крака.

Шаманът разказа традициите на племето, пазени от векове. "Нашето племе боготвори коката, защото тя лекува и поддържа здрав организма, но трябва да знаеш как да я ползваш. Няма медицина, която да не е дошла от природата. Всяко дърво чисти природата и затова не трябва да се изсича селвата (джунглата). Тук няма насилие и конфликти, защото индианците поддържат равновесието, хармонията и защото те живея на централно място. Посещението на пътешествениците не трябва да бъде една обикновена визита, а възможност да се установи истински контакт с живота на племената, живеещи край джунглата като една общност без конкуренция и без конфликти. От години не помня да сме воювали помежду си."

Когато казахме на шамана, че сме съгласни да не се секат дърветата, но да се пазят всички птици и животни, живеещи в нея, т.е. да не се убиват безразборно, напр. oт бракониери.

Шаманът ни благодари с дълбоки поклони и преди да се отдалечи към селището, ни помоли да не влизаме този ден в джунглата, защото вече ръми дъжд и ще се превърне в буря.

Водачът говореше испански и ни предупреди да не се хващаме за клоните на дърветата, защото някои имат много остри шипове, които могат да се извадят само хирургическиот лекар.

След около час разбрахме, че специалните обувки и ботуши са нестабилни по хлъзгавите дебели клони, подредени добре по неочертаната "пътека" минаваща през различно дълбоки и големи блата. Водачът не даваше да се хващаме за толемите растения, защото някои от тях са силно отровни. И затова най-сигурно беше да падаме по гръб и да ни теглят с прът.

След повече от три часа навлязохме край много високи и с широки дънери вековни дървета. Стана много тъмно, а ние увлечени в този непознат за нас пейзаж, не чувствахме умора. Разклонените дънери със своите фантастични форми и гъстота, в тази джунгла бяха основен обект на фотоапаратите със светкавици. Удоволствието беше прекъснато от тропическият дъжд, а той не валеше, а течешех като водопад и никакви специални облекла, не бяха в състояние да ни помогнат. Станахме "мокри като мишки". Нивото на безбройните рекички, все повече се покачваше и ние вече не търсехме хлъзгавите дебели дънери, които служеха за мостове, а направо газехме във вода над колене. Когато вдигнатия крак се изхлузваше от ботуша - бързахме да го хванем, за да не потъне в мътната вода. Джунглата стана съвсем тъмна и българските ни фенерчета едвам мъждукаха. Добре че носехме американски с акумулатори. Проливният дъжд спря внезапно, както се бе паовил, но ни остави съвсем мокри до кости. Трудно и бавно напуснахме джунглата, без да се наложи да ни търсят с вертолети. Нарочно не изстрелвахме ракети и излязохме от селвата преди да залезе слънцето.

В хотла на базата в Летисия се уплашиха, като ни видяха кални и мокри, но бяха убедени, че прекосихме джунглата.

Най-опасният враг на човека - алигатора, беше недоволен, че не се нахрани с някой от нас.к.м.н. д-р Г. Икономов - корабен лекар далечно плаване и рекордьор на книгата Гинес


форум на пътешественика
2 мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.