Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Австралия и Океания Карта на света
Търсене
Нова Зеландия 

Населено място: 

Земята на дългия бял облак


Огромна изненада чака нашенците в Оукланд - сграда с надпис "Български яхт-клуб"

Не е виц, че преди кацане в Нова Зеландия стюардесите пръскат с едни големи флакони из целия самолет. "Дезинфекция. Предпазна мярка", казват те и се усмихват. Някои от пасажерите се чувстват обидени, други питат за какво е всичко това, на трети не им пука. Въпрос на възпитание.

Следва срещата с най-усърдните митничари на планетата. За една перушина са способни да те държат цял час и дори да извикат експерт, който да прецени дали няма да нарушиш екологичния баланс на страната.

Попадайки в така грижливо пазената територия на Нова Зеландия, човек се натъква на парадокс от калибъра на параграф 22. Оказва се, че "кивитата" (нарицателно за новозеландците - б. а.) изпитват крещяща нужда от емигрантски приток. Причината: населението на двата огромни острова е близо 3,5 милиона души и ежегодно намалява, тъй като MTV-поколението не бърза да се задомява, а още по-малко да се размножава. Провинциалният живот дори в Оукланд - дом на една трета от местните - отпраща много млади хора на по-купонджийските места в Европа и САЩ, и то за постоянно. Ето защо новозеландците официално афишират необходимостта си от чуждестранни попълнения, ежегодно увеличават квотите и същевременно усложняват процедурата за получаване на туристическа виза. За емигрантска - да не говорим.

А да се отиде в Нова Зеландия било за цял живот, било поне за малко, определено си струва. Защото това е страната, в която в един и същи ден можеш да караш ски и да плуваш с делфин. Храната е натурална, въздухът свеж, климатът - мечта, природата - изобилна и щедра.

Нова Зеландия е сред малкото държави в света, в които няма нито един отровен растителен или животински индивид. Много популярно е придвижването с велосипед. За престъпност и дума не може да става. А гаранция за прехраната е, че на глава от населението се падат по 4 крави и 12 овце.

Също така малко известно е, че именно в Нова Зеландия се изпробват повечето от новите технологии. Така че "кивитата" първи са видели как функционират апаратите за пари, дигиталните телефони и други подобни придобивки, улесняващи бита на човека.

Скуката оглавява списъка с недостатъците. Няма нощен живот, няма динамика. Дните са еднакви - зелени, не бих казал сиви, защото това е възможно най-неподходящият цвят, когато се обрисува Нова Зеландия.

Заради местоположението на двата острова обитателите им се чувстват някак игнорирани от останалия свят. Тоест, за разлика от нас те не страдат от комплекса на малкия народ, а от комплекса на изолирания народ.

Столицата е Уелингтън, но както стана дума, най-големият град е Оукланд. А в самото сърце на Оукланд изненадата за всеки нашенец е пълна - огромен надпис "Български яхт-клуб". Сградата е в съседство с култовото заведение "Ленин". Собствениците обаче са американци, които не са много сигурни къде се намира България.

Избрали името произволно, защото им харесало, а и защото "Американски яхт-клуб" вече било регистрирано от други. Така или иначе луксозната сграда е окичена с няколко наши трикольора, съжителстващи с белия флаг на тима, върху който се мъдри зъбно колело, а в него - човек с чук.

Като стана дума за плавателни съдове, редно е да се отбележи, че нарицателното за Оукланд е Града на платната, а страстта на местните се раздвоява между ветроходството и ръгбито. Това са и основните им забавления наред с екотуризма и алпинизма. С това ги знае и светът. Но най-вече те са известни с "гладиатора" Ръсел Кроу и с националния отбор по ръгби (многократен шампион на планетата, между другото). Той се състезава обаче не под името на държавата, а с прозвището си Ol Bleks, което е безпрецедентно, разбира се.

С относителна популярност се ползва и традиционният маорски танц на воините. Задължително го изпълняват и ръгбистите преди всеки мач. Интересен е освен с атрактивната си агресия и с мелодията на песен, която много наподобява мелодията на Ботевото "Жив е той, жив е".

В нашите кръстословици често се допуска следната грешка: коренните жители на Нова Зеландия не са маорите, а мариорите - миролюбиви хора, водещи съзерцателен живот. Сетне от островите на днешна Френска Полинезия дошли маорите, които са антитезата на мариорите: войнстващи номади. Някъде около 1350 г. те се качили на канутата и поели по пътя на Великото преселение. Стигнали до двата огромни острова, кръстили ги Аотеаора - Земята на дългия бял облак, и буквално изяли туземното население.

Векове по-късно, през 1642 г., холандски мореплавател стигнал до Земята на дългия облак и я прекръстил, давайки й името на провинция от неговата родина: Нова Зеландия.Владимир Стоичков

Подписването на мирния договор между Англия и местното население маори Традиционният маорски танц на воините Средните годишни темрператури в Оукланд

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
почивки