Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Македония 

Населено място: 

Приказка без крайЖеланието да се опише красотата на Охридското езеро или Охрид води със себе си дилемата за началото и края на приказката. Началото може да се постави все някъде, но краят...? И въобще, възможно ли е приказката за Охрид да има край?!

Все пак да започнем отнякъде!

В резултат от тектонските размествания преди около четири милиона години се ражда Охридското езеро - едно от големите и най-съвършени творения на природата. Перла в короната на Македония, на Балканския полуостров, на Европа.Езеро привлекателно и вълнуващо като никое друго и може би най-атрактивна част от всяко пътешествие в Македония.

Още при първата среща с Охридското езеро човек не може да скрие възхищението си от чистите и прозрачни води, който действат като магнит и те карат да се връщаш при него отново и отново. Много тайни за образуването и развитието на Охридското езеро са открити и всекидневно се допълват от нови проучвания. Не достига единствено обяснението за мистериозната притегателна сила на езерото. Вероятно отговорът на тази загадка всеки сам трябва да намери дълабоко в собствената си душа.

Водите на Охридското езеро (с дълбочина до 300 м и максимална видимост до 21 м) се обитават от 17 вида риби, както и от много други животински видове - не само огромно природно богатство, но и отговор на много въпроси за еволюцията на подводния свят, за биологичните процеси, протичали в миналото.

Да се живее на брега на Охридското езеро е голяма привилегия, но привилегиите, от друга страна, носят и отговорности. Пред сегашното, а още повече пред идните поколения. Веднъж постигнатото трябва да се подържа и опазва за бъдещето, за да могат и следващите поколения да живеят с красотите, които сега се част от нашия свят.

Преди две десетилетия, с референдум, местното население реши да отделя част од приходите си за изграждане на колектор. С това започна да се осъществява големият проект, които од идея днес се превръща в реалност. Става дума за система която да осигури максимална защита на езерото от отпадни води, вливащи се от околните селища и туристически обекти.

В усилията си да защити Охридското езеро Македония среща подкрепа и от много задгранични държавни и недържавни организации. Германия оказа значителна финансова помощ, а Швейцария подари специална плавателна лабаратория за изследователска дейност. Албания, която разполага с една трета от езерото, също се стреми към тясно сътрудничество в проектите, отнасящи се до защитата на общото природно богатство.

Изглежда, в тази част на света природата е била безгранично щедра и не се е задоволила само с едно хубаво езеро. Непосредствено от езерните брегове се издигат високи планини, които карат езерото да изглежда по-дълбоко, по-хубаво, по-съвършено... И същевременно предизвикват въпроса дали то би било толкова хубаво без тях, без планините?!

Най-висока и най-голяма от тях е Галичица, която отделя Охридското езеро от по-малкото, но не и по-малко хубаво Преспанско езеро. Нейните върхове, високи повече от 2000 м, се оглеждат едновременно в двете езера и някак неохотно се освобождават от своята снежна покривка чак през май, а понякога дори през юни.

Погледната от брега, Галичица изглежда застрашително дива и непристъпна. На първ поглед! Щом веднъж влезете в нея, ви разкрива разкош и красота, които ви карат да се почувствате част од нея, част от един отдавна изчезнал свят. Свят съществувал само в сънищтата ви.

Кръстосвайки падините и върховете на Галичица, не бихте могли да откриете кое е най-хубавото и привлекателното в тази планина. От всички страни очите се пълнят с гледки, за които никога не сте мислили, че съществуват. Спокойствието и тишината са господари навсякъде около вас. Голямото разнобразие от растителни и животински видове, пещери и вълшебни пейзажи са достатъчно силни аргументи, направили възможно обявяаването на Галичица за национален парк на Македония през 1958 година.

Невъзможно е да се определи с точност кога за първ пат човешко око е видяло този земен рай и е поискало да го притежава, да му се радва и да живее в него. Археологическите находки потвърждават човешко присъствие и активност отпреди хиляди години.

Освен цялата щедрост на природата, човешкият род, изглежда, е започнал надпревара за доказване на своите способности, талант и стремеж към съвършенство. Човешкият дух, понесен от любовта към красивото, е започнал да се самодоказва, да прави от хубавото много по-хубаво и привлекателно. Затова всяко кътче около Охридското езеро е украсено със скъпоценни бисери, сътворени от човешкия ум и ръка, допълващи и обогатяващи природните дадености.

Усетът към красивото е присъщ за всички времена и простори около Охридското езеро. Златните маски, както и много други предмети, открити в требенишкия некропол, са само един добър пример за това. Но те не са нито началото, нито краят на човешкото пътуване към духовното съвършенство.

Всеки ден и всеки век донасял нещо ново в културната съкровищница на Охрид. Много знайни и незнайни граждани намирали начин да оставят спомен за себе си и за времето, в което са живели. Строителите строяли прекрасни храмове, украсявани от (за нас) познати и непознати живописци. Охридските архиепископи и други видни граждани на Охрид му дарявали част от своето материално богатство, изразявайки по този начин почитта си не само към Господ, но и към таланта и красотата. Така през 1295 г. била изградена църквата Света Богородица Перивлептос- един от най-хубавите паметници на средновековната византийска архитектура. А Св. София, Св. Йоан Канео, Св. Наум...? Бисери на средновековната архитектура, които сияят с целия си блясък и същевременно допълват божествената хубост на езерото, на Македония, на света.

За Охрид и Охридското езеро са написани безброй книги, казани са много похвални думи. Охрид както в миналото, така и днес вдъхновява много майстори на перото и четката, но досега нито един от тях не е успял да пресъздаде неговия истински блясък. И затова най-добре е този блясък да бъде видян със собствените очи и преживян в собствената душа.

Тук някъде е и краят на нашата приказка за бисерите на Охрид. С ясното съзнание за много неисказани неща завършваме пътешествието през миналото и настоящето, през природните и културните забележителности на македонския, европейския и световния Охрид.

Краят на приказката нека бъде само неин край. И нека той стане начало на много нови приятелства, начало на един нов свят. Начало на общото пътуване към съвършенството.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКОМишо Юзмески <yuzmeski@msn.com>


форум на пътешественика
2 мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.