Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Австралия и Океания Карта на света
Търсене
Уейк 

Едно вълнуващо място...


Въпреки ограничения  достъп за чуждестранни туристи и макар и отскоро включен в пътната карта, Уейк е вече желана дестинация за добре-ориентираните пътници. Красива, непокварена земя на хиляди километри от шума и напрежението на модерния свят. Земя, запазена за тези, които летят, където комфортът и удобствата, отличната храна и вниманието на специалистите са част от престоя, също както и смайващите залези и тихият прибой на вълните.

До острова се стига със самолет. Ако се тръгне от Сан Франциско се преминава през нулевия меридиан, странната "линия на датата", където според международната практика пътникът минава от един ден в друг без да загуби дори секунда. След това продължава, докато достигне до една от най-уникалните общности - малките островчета, известни като Уейк. Над съвършената шир на морето и приказните облаци, пътникът се наслаждава на късна сутрешна дрямка, игра на бридж, закуска. След това забелязва напред в далечината подкова от блестяща бялa пяна, която ярко изпъква на фона на тъмно синьото море - остров Уейк. Дребна точица на картата на Тихия океан на 500 мили от континенталната част на Америка. Едва на 8 часа път от Мидуей, пътникът слиза на брега в ранния следобед и островът е негов да го изследва. Дълъг едва миля и широк не повече от половин, остров Пийл, на който е разположена базата, е вълнуващо място. От прохладната веранда на хотела, посетителят може да  види красивата лагуна, която мени цвета си под лъчите на слънцето пред очите му. Зад нея великолепните гребени на вълните се издигат и се разбиват в бариерните рифове. Надолу по пътеки оградени с манголия са разположени къщите за персонала на базата. В същата посока са и електроцентралата, големите хладилници и болницата. По пясъчния плаж посетителят може да намери корали с причудлива форма и всякакъв вид раковини. Наи-вероятно ще се натъкне и на десетки малки стъклени топки - останки от японски рибарски мрежи, които са преминали половината Тих океан. Кристално чистата вода е идеална за плуване. В нея също така могат да се видят буквално стотици тропически риби с разноцветна окраска, които се провират в лабиринта от корали, сами по себе си прекрасна гледка. Ако желае, посетителят ще получи от местните специална кофа с прозрачн дъно, през която да се наслади на интересния подводен живот. Може да получи и чифт водни очила с бамбукови рамки, лък и стрела или копие, с което да изпробва подводен риболов по метода на Канака. Отвъд лагуната посетителят може да кара по известния Уилки Аилънд Рейл Роуд, който е дълъг проблизително колкото 2 жилищни блока. По него се прекарват всички сгради и припаси от пристанището на Уеик до лагуната, за да бъдат извозени с ферибот до остров Пийл. Посетителят може и да се качи на някой от големите кораби и да изпробва дълбоководния риболов в този рай за  рибарите, където се срещат в изобилие почти всички видове от наи-ценената риба.Антон Дойков <anton_doykov@mail.bg>


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.