Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Австралия и Океания Карта на света
Търсене
Питкерн 

Питкерн

Владение на Великобритания с площ 35.5 кв. км, в югоизточната част на Тихия океан. Състои се от 4 острова - ненаселени - Хендерсън (30 кв. км), Дюси, Оено и населен - Питкерн (4.5 кв. км). Островите са от вулканичен произход с най-висока точка на о-в Питкерн - 335 м.

Климат - тропичен, океански, със средна годишна температура 17 градуса Сº и валежи - 2500 мм.

Население - 60 жители. Гъстота - 1.7 жит. на кв. км.

Етнически състав - питкернци (англо-таитянски метиси) - 95.6 %, европейци - 4.4 %.

Официален език - английски, местен диалект на английския с таитянски заеми.

Конфесионален състав - християни (протестанти) - 100 %.

Столица - Адамстаун - единствено селище на островите.

По-важни исторически събития и дати - островът е заселен от полинезийци в Средните векове; 1767 г. - открит от английската експедиция на капитан Ф. Картърет и наречен на името на моряка, който го е забелязал пръв; 1790 г. - заселен с разбунтували се моряци от кораба "Баунти" и преселници от о-в Таити; от 1898 г. се управлява от Великобритания.

Държавно устройство - колония на Великобритания. От 1970 г. върховният комисар на Великобритания за Нова Зеландия е и губернатор на острова. Местен орган на самоуправление - Съвет на острова от 10 члена, избирани от населението за 3 години. Начело на Съвета е мировият съдия.

Парична единица - долар на Питкерн = новозеландски долар

Стопанство - земеделие и риболов. Отглежда се царевица, таро и зеленчуци, кози и птици. Главен източник на доходи са пощенските марки, издавани на острова.

Транспорт - шосета - 6.4 км.

От София до Адамстаун - 16 705 кмфорум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.