Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Швейцария 

Населено място: 

Сан Бернар

Манастирът Сан Бернар остава без санбернари
Манастирът Сан Бернар остава без санбернари

Сгушеният в Алпите августински манастир Сан Бернар, където преди повече от 400 години e създадена едноименната порода кучета, закрива развъдника за питомниците си, тъй като няма средства за поддържането му. В края на септември 2004 г. монасите от обителта, разположена на границата между Италия и Швейцария, официално обявиха, че са свършили парите и вече нямат възможност да поддържат чистотата на породата и да се грижат за кучетата. Отец Иларио, който отговаря за развъждането на санбернарите, обяви за края на вековната традиция на годишната служба по благославяне на Свети Бернар. Друга причина е, че монасите са останали едва четирима и малцина са готови да прекарат осем месеца отшелничество в годината високо в студената планина. Третата и съвсем банална причина е технологичната революция - санбернарите са изместени от хеликоптери, електронни сензори и термични камери.

"Често получавахме средства и от хора, спасени от санбернари, но ресурсите ни вече са изчерпани", признава отец Иларио. Монасите от Сан Бернар са първите, използвали кучета за търсене и спасяване на хора, изчезнали в алпийските преспи. Санбернарите били подходящи за мисията благодарение на гъстата си козина, умението да се ориентират и инстинкта си. Според официалните данни пред последните няколко години кучетата, гальовно наричани "светците", са спасили над 2000 души. Най-известният представител на породата е Бари. Той умира през 1814 г., след като спасява живота на 40 души. Оттогава поне едно куче в питомника на манастира се кръщава Бари.

По думите на Армандо Бесоми, президент на швейцарската Асоциация за защита на животните, монасите били принудени да построят нови помещения за кучетата, след като при последните инспекции били установени нередности в условията на отглеждането им. Повод за безпокойството дали лошата хигиена и недостигът на храна за питомците, поглъщащи по 5 кг конско месо на ден.

Въпреки това отец Иларио се надява, че италианските и швейцарските власти ще намерят средства за запазването на манастирския питомник. "Тези кучета са част от многовековната традиция в тези планини" - допълва Джовани Морсиани, председател на италианския клуб на собствениците на санбернари. По думите му първият представител на породата се появил в манастира през XVII век. Самият манастир е основан през 1050 г. от Свети Бернар като подслон за пилигрими и странници.Начко Симеонов


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.