Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Венеция 

Материали за Венеция. За всички материали за страната натиснете ТУК. Населено място: 

Едно незабравимо пътуване до Венеция

Нямах търпение да дойде денят, в който със съпруга ми ще се качим на автобуса и ще потеглим за Италия. И ето че този ден настъпи - 16 юни 2004 година. Беше един слънчев ден дори доста горещ когато тръгнахме от София с група туристи. Радостно се вълнувах през целия път тъй като не бях излизала извън България и очаквах да изживея едно дълго и незабравимо приключение.

Пътят беше дълъг и изморителен макар че спирахме на 2-3 часа. Екскурзоводката ни беше много любезна и обясняваше почти през целия път за интересните места, които виждахме през автобуса. Пътят през територията на Сърбия беше тесен, но имаше какво да се види докато пътувахме. Особено впечатляващо беше ждрелото на река Нишава. Наслаждавах се и на красивите гледки през автобуса когато минавахме и Словенската територия. Когато навлизахме в Италия, за да се настроим на италианска вълна, екипът с който пътувахме ни поздрави с песента на Албано и Ромина "Либерта" - една чудесна песен. С трепет очаквах да стъпя на Италианска земя. Мечтаех да видя Венеция още когато бях ученичка и не можех да повярвам, че след няколко часа щях да бъда там. Автобусът ни остави близо до Пунта Сабиони, откъдето се качихме на корабче и пътувахме до площад "Сан Марко". След като вече бяхме на "Сан Марко" минахме първо покрай "Mоста на въздишките". По него са минавали осъдените на смърт затворници, който са издавали въздишки, виждайки красотата на Венеция. Многото гълъби на площада, "посрещаха" туристите и някой кацаха на техните рамена. Базиликата Сан Марко е величествена. Видяхме я само отвън. За съжаление не можахме да я видим отвътре заради многото народ, който чакаше да я посети, а по късно беше затворена. Но се качихме на високата Камбанария откъдето се виждаше цялата Венеция. Гледката беше страхотна - гледах и не можех да откъсна поглед. Венеция отгоре изглеждаше невероятно красива. Посетихме и внушителния Дворец на дожите. В него може да се усети духа на средновековна Венеция. Вътрешните зали са украсени с творби на велики художници.

Венеция всеки знае че е множество мостове, романтични канали и малки тесни улички. Навсякъде из уличките има табели за улеснение на туристите.

Из малките улички тръгнахме за прочутия мост Риалто. Той е великолепен с покритите си магазини. Не пропуснахме да се качим на гондола. Из малките канали за разходка с гондола е 90 евро за един час, а за половин час е 60 евро. Ние избрахме да се разходим с гондола за половин час. Разходката с гондола беше много романтична. Гондолиера говореше на английски и ни показа къщата на Марко Поло и на Казанова. Разминавахме се с други гондоли и си махахме с ръка със други щастливи влюбени двойки.

На тръгване от Венеция очите ми се натъжиха. Не исках да си тръгвам от този великолепен град.

Споменът за Венеция няма да забравя никога и завинаги ще остане в сърцето ми. Едни прекрасни летни дни прекарани в най-романтичния град в Европа.


В двореца на дожите

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.