Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Венеция 

Материали за Венеция. За всички материали за страната натиснете ТУК. Населено място: 

Венециански карнавал

Венеция - люлката на Европа
Венеция - люлката на Европа

Венецианският фестивал (21-28 февруари) е едно от най-невероятните зрелища в Европа, а основният символ на Карнавала във Венеция са Венецианските карнавални маски. Самият карнавал е бил проведен за първи път през XI век, а носенето на маски и карнавални костюми било въведено около 1436 година, когато gli mascareri или създателите на маски, били признати за отделна търговска гилдия в рамките на града.

Носенето на маски за дегизиране достига зенита си през XVII век, когато венецианци, принадлежащи към различни социални класи масово започнали да използват Карнавала като повод и оправдание да се смесват с тълпата, да имат тайни любовни и сексуални връзки, а понякога дори да купуват и продават сексуални услуги без страх от евентуално разпознаване или наказание. С маска на лицето, с копринената качулка на наметалото си и триъгълна шапка, всяка домакиня, търсеща да извърши някоя палава шмекерия, била абсолютно невъзможна за разпознаване и неотличима от някоя лека жена и всеки, уважаващ себе си венециански благородник, излязъл на лов, не знаел на какво ще попадне.

Когато войските на Наполеон предизвикали края на Венецианската република през 1797 г., маските буквално се изпарили едновременно с карнавала, но те отбелязали зрелищно завръщане, когато през 1978 г. група студенти от тогавашната Академия за изящни изкуства отворили първия съвременен магазин за маски във Венеция.

Венецианските маски се разделят на следните категории:

  • Маските от Комедия дел'Арте включващи традиционни герои като Арлекин и Пиеро
  • Фантастичните маски, плод на въображението на самия майстор - създател на маски. Понякога те могат да бъдат вдъхновени и от исторически събития и образи.
  • Традиционните венециански маски като например белите полу-маски, които покриват носа и тяхната по-популярна версия - маската на "чумният лекар " с неговата издължена човка. Според традицията, целта на човката е да предпази този, който носи маската от евентуално заразяване с чума.


Августина Кирилова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.