Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Венеция 

Материали за Венеция. За всички материали за страната натиснете ТУК. Населено място: 

Венеция е прекрасна по всяко време на годината

В островна Венеция няма уличен транспорт. Уличките се съединяват с пешеходни мостове. Крайбрежните булеварди са накичени с множество кафенета, където царстват градските музиканти
В островна Венеция няма уличен транспорт. Уличките се съединяват с пешеходни мостове. Крайбрежните булеварди са накичени с множество кафенета, където царстват градските музиканти
Разходката с гондола излиза скъпичко, но само чрез нея ще откриете истинската Венеция
Разходката с гондола излиза скъпичко, но само чрез нея ще откриете истинската Венеция

През зимата тук се вихри карнавал, на който се стичат любители на приключенията от цял свят. Пролетното наводнение превръща града в приказно царство. През лятото туристите запълват площадите и улиците и превръщат града в многолюден Вавилон, където са се смесили всички народи на Земята. А през есента, когато туристическия поток намалее и слънцето вече не е толкова силно, местните жители започват своите весели празници. Впрочем ако на веселието попадне чужденец, няма да го прогонят, а ще бъде приет като приятел.

Градът Марко

Образът на града, стоящ на милиони колове, неотлъчно е свързан с дългите и тънки, любими на всеки турист гондоли. Италианците, без угризения на съвестта се възползват от тази любов, държейки баснословни цени за кратките разходки, които предлагат на гостите. Но хората се съгласяват и се качват на гондолите за да открият своята Венеция.

Гондолиерите, размахват дългите весла, подвикват на колегите си от другите лодки, без умора се шегуват с туристите, особено със симпатичните девойки. Ако пасажерката много се е харесала на гондолиера, то Марко (така се казват почти всички венециански лодкари) ще и изпее пронизителна серенада за несподелената любов на самотния юноша към безсърдечната непозната. През това време другите Марко спират гондолите си около певеца и захласнато му съчувстват.

След края на песента Марко-солистът скромно чака наградата си. Не, не обиждайте италианския славей, като му предлагате пари. Само една целувка от прекрасната синьорина - и Марко ще е на седмото небе от щастие. Всички радостно аплодират изпълнителите и се разотиват, по точно отплуват. Едни се насочват към Двореца на дожите за да си спомнят трагичната любовна история на венецианския дож Отело. Другите отплуват към моста на Въздишките - най-романтичното кътче на Венеция. Някога романтиката тук е отсъствала, а мостът е получил името си от тежките въздишки на затворниците, отвеждани към местната тъмница. Днес влюбените не се интересуват от личните исторически трагедии, а въздъхват на моста само от любов.

Крайната спирка на всеки гондолиер е пристанът на площад Сан Марко, носещ името на покровителя на Венеция.

Нашият домакин Марко-певецът търси с поглед в тълпата от чакащи най-красивото момиче и със знаци я кани в своята гондола. Скоро над Венеция отново ще зазвучи любовната серенада.

Под музиката на Вивалди

Разходката пеша из Венеция е не по-малко романтична. От всички страни се носи музика - от малките оркестри на кафенетата, от самотните улични музиканти или от органите в множеството градски църкви. Една от най-величествените носи името на великия музикант и композитор Антонио Вивалди. Роден и живял във Венеция, тук той е написал повечето от своите безсмъртни произведения, много от които и сега звучат по улиците на града.

Музиката на Вивалди най-ярко пресъздава атмосферата на Венеция и когато човек посетил поне веднъж този чудесен град, дочуе познатата мелодия на другия край на планетата, с трепет ще си спомни и площад Сан Марко, и веселия гондолиер, и нежната целувка на любимия на моста на Въздишките.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКООлга Попова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.