Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Австралия и Океания Карта на света
Търсене
Австралия 

Населено място: 

Хиляди възможности да си прекарате добре


Туризмът заема важно място в икономиката на Австралия и има много добре развита инфраструктура. Годишно страната се посещава от 2.6 млн. туристи, главно от САЩ, Великобритания, Нова Зеландия, които я посещават най-вече през лятото или за зимен туризъм в планините

За чуждестранните туристи има хиляди възможности да прекарат добре времето си в Австралия. Струва си да се влезе в Кралската ботаническа градина в Сидни. Тук летящите лисици скачат по дърветата, а на полянките можете да храните с ръка диви какаду. Можете да посетите "Морски свят" на Златния бряг, където да наблюдавате дресираните делфини. Можете да влезете с лодка в пещера на оживял вулкан или да се научите да карате водни ски. Наблизо се намира "Светът на мечтите", където всеки може да стане герой от приключенски, комедиен или фантастичен филм. Любителите на масата няма да подминат равнодушно "Светът на тропическите плодове". В парка растат 11 хиляди дървета, с над 500 плодни вида. Откъсвате плода направо от дървото, обърсвате го от нектарния прашец и се наслаждавате на прекрасния вкус. Ябълката "вабако" има приятен аромат на ананас, а вкусът и напомня на шампанско. Тук всеки ще намери плода на своите мечти.

Всеки един турист, посещавайки Австралия, има изградена предварителна представа за нея. За едни тя представлява безкрайни пясъци, океан и разбира се, символът на Сидни - прочутата сграда на Операта с нейната неповторима архитектура. Така изглежда за някои. За други обаче Австралия е място с безбройни пустинни райони, кенгура, коали и естествено визитната картичка на държавата - прочутите алени планини Олгас. Любителите на статистиката сигурно биха допълнили описанието с още няколко допълнения - на територията на страната се намира най-красивият коралов риф в света с дължина близо 2000 км, а в самия център на континента пък е най-топлата пустиня на планетата - Пилбара, разпростряла се на 510,000 кв. км. В Австралия се издига също така и най-високата дюна на земята, която е на остров Мортън. И още един рекорд - в тази страна живеят най-малките пингвини в света.

Но има и една непозната Австралия, която разкрива своята първична красота единствено на туристите - авантюристи. Това е северната част на континента, където всъщност живеят аборигените. Тези места не фигурират в обичайните туристически предложения на агенциите. Което съвсем не означава, че са недостъпни. В интерес на истината северните територии на континента се славят като доста непривлекателни места за туризъм. А не е така. В тази част се намират няколко национални парка само заради които си заслужава пътят дотам. Това са Националният природен резерват на пустинята Танами, Националният парк Грегори, Националният парк Какаду, както и още два по-малки резервата, също с голяма стойност. Наричат тази част на континента "екстремната Австралия". Но пътешествието из тези райони не е така сложно, както изглежда.

В Австралия ежегодно се провеждат и най-различни фестивали, които също привличат интереса на туристите. Най-мащабният от тях е фестивалът в Сидни, който се провежда през януари и включва много събития като например от концерти на живо до улични театрални постановки, придружени с фойерверки. В Мелбърн пък се организира комедиен фестивал през април, най-големият в света фестивал за писатели през септември и баснословният интернационален фестивал през октомври. Провеждат се и различни фестивали, които разкриват изкуството и културата на аборигените, също така надпревара с яхти от Сидни до Хобърт, както и тенис шампионата  през януари и австралийският Гранд При през март в Мелбърн.

Австралия, най-малкият континент на Земята, се отличава със забележително разнообразие на своята природа. Това е страна на реликтите, на уникален животински и растителен свят, на древни природни обекти, но и на впечатляващи космополитни градове. Тази колоритна смесица от древна култура и модерен дух, съчетана с неповторима природа, е притегателен център за много чуждестранни туристи.УНСС, спец. Туризъм


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.